Select Menu

Ένας αρχαίος γιατρός γνώριζε πιθανότατα την σύνθεση των φαρμάκων που φορτώθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα εμπορεύματα πάνω σε πλοίο που ετοιμαζόταν να πλεύσει στη Μεσόγειο. Αλλά θα χρειαστούν περίπου 2.200 χρόνια μέχρι κάποιος άλλος να μάθει τα συστατικά των έξι γκρι χαπιών, τα οποία χάθηκαν κάτω από τα κύματα μαζί με το υπόλοιπο του πλοίου, που είναι γνωστό ως «del Relitto Pozzino».


Γράφει ο Tim Wall
Discovery News

Ομάδα αποτελούμενη από Ιταλούς αρχαιολόγους, χημικούς και βιολόγους αποκρυπτογράφησαν την χημική σύνθεση των αρχαίων φαρμάκων που περιλαμβάνονταν στο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε στα 18 μέτρα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης.

Οι έξι επίπεδοι δίσκοι βρίσκονταν μέσα σε ένα δοχείο κασσίτερου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ήταν μέσα σε μεγαλύτερο ξύλινο κουτί που σάπισε και καταστράφηκε. Επίσης, βρέθηκαν και άλλα ιατρικά εργαλεία της εποχής σε κοντινή απόσταση.

Σε προηγούμενη μελέτη των φαρμάκων το Discovery News είχε ανακαλύψει ότι το φάρμακο περιέχει μείγμα ορυκτών και φυτικών υλικών, αλλά δεν είχε καθορίσει επακριβώς τις χημικές ουσίες.

Τα περισσότερα χημικά συστατικά που βρέθηκαν ήταν ενώσεις ψευδαργύρου. Οι ενώσεις ψευδαργύρου, που ονομάζονται «calmina» ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αρχαία ιατρική όπως είναι ακριβώς και σήμερα υπό τη μορφή λοσιόν καλαμίνας ή οξειδίου του ψευδαργύρου.

Τα δισκία περιείχαν επίσης γύρη από μια ποικιλία επικονιαζόμενων-εντόμων φυτών, η οποία υποδεικνύει σαφέστατα ότι προϊόν μελισσών συμπεριλαμβάνεται στο αρχαίο φάρμακο.Οι μέλισσες συνέβαλλαν επίσης και στο κερί που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των χαπιών.

Άλλα συστατικά που περιλαμβάνονται στα δισκία είναι οξείδιο του σιδήρου, άμυλο,ρητίνη πεύκου, και ένα μίγμα φυτικών και ζωικών λιπιδίων, τα δομικά στοιχεία των λιπών.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα δισκία αυτά μπορεί να αποτελούσαν ένα φάρμακο για τα μάτια, αφού το σχήμα και τα συστατικά τους είναι σύμφωνα με τις αρχαίες περιγραφές των οφθαλμικών αλοιφών.

Το υπόλοιπο του φορτίου του βυθισμένου πλοίου υποδεικνύει στους ερευνητές ότι το σκάφος μπορεί να είχε αναχωρήσει από την Ανατολή και ίσως να φόρτωσε στη Δήλο στο δρόμο του προς την Populonia, στην ελεγχόμενη από τους Ετρούσκους, Ιταλία. Το πλοίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1974 και περιείχε γυάλινα κύπελλα,προερχόμενα από τις σημερινές περιοχές της Συρίας και της Παλαιστίνης, δοχεία κρασιού, λάμπες και ποικιλία άλλων αγαθών.

 Discovery News - Απόδοση: DefenceNet

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top