Select Menu

Τριετές σχέδιο που υπόσχεται να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση με κόστος 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνέταξε το Levy Economics Institute των ΗΠΑ τονίζοντας ότι η συνταγή που ακολουθείται αυτή τη στιγμή θα βγάλει σε αδιέξοδο.

Ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου, γράφει στο Bloomberg πως "είναι πλέον φανερό ότι οι πολιτικές της ΕΕ για την Ελλάδα έχουν αποτύχει" και ότι τα μεγέθη της ύφεσης και της ανεργίας έχουν ξεφύγει.

Τονίζει πως όσο εφαρμόζονται περικοπές δεν πρόκειται να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση και ότι παρά τα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ, η οικονομία ελληνική οικονομία βρίσκεται στον 6ο χρόνο της ύφεσης. Προσθέτει πως η αύξηση των φόρων και η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, θα προκαλέσουν μόνο βλάβη.

Παρά το γεγονός πως το ΔΝΤ αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ομολογούν πως το πρόγραμμα δεν είναι σωστό, η "συνταγή" δεν αλλάζει, ούτε φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση, προσθέτει ο κ.Παπαδημητρίου.

Τονίζει πως μόνη λύση είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου Μάρσαλ, όπως έγινε και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρνοντας ένα "οικονομικό θαύμα", καθώς με τα χρήματα αυτά δημιουργήθηκε βιομηχανία, υποδομές, συγκοινωνίες, οδικά δίκτυα και σπίτια για το 1/4 του πληθυσμού που είχε μείνει άστεγο.

Υπενθυμίζει πως το σχέδιο Μάρσαλ είχε εκπονηθεί και εφαρμοστεί προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και να μην "ολισθήσει" προς τον Κομμουνισμό και ήταν μία ευκαιρία ανάπτυξης για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που παρουσιάζει το Ινστιτούτο θα πρέπει να διατεθούν 30 δισ. ευρώ μεταξύ 2013 - 2016 από την ΕΕ προς τη χώρα μας και τα χρήματα αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Αυτό το "πακέτο" δεν θα ωφελήσει τις τράπεζες, αναφέρει υπενθυμίζοντας πως η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων επιστρέφει στους δανειστές, αλλά θα έχει βάση την διαγραφή των χρεών και τα έργα υποδομών.

Το σχέδιο θα έχει να κάνει με την ανοικοδόμηση και την ανακαίνιση σχολείων, νοσοκομείων, βιβλιοθηκών, πάρκων, δρόμων και γεφυρών, αλλά και προκειμένου να διασωθεί το φυσικό περιβάλλον, για να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν. Στα έργα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ειδικά των νέων επιστημόνων που αυτή τη στιγμή εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη που θα κινήσει την αγορά και θα φέρει σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ, τονίζει ο ίδιος.

nooz.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top