Select Menu

Λευκωσία: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη η κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη, άλλοτε ισχυρού άντρα της Τράπεζας Κύπρου, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία. Να σημειωθεί ότι αυξημένο ήτανκαι το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο προσήλθε στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενια» για να παρακολουθήσει τη σημερινή συνεδρία. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, η οποία άρχισε στις 10 το πρωί, ο κ. Ηλιάδης ρωτήθηκε για τα προσωπικά του δάνεια, τα δάνεια μελών της οικογένειάς του, για το Ταμείο Προνοίας του, αλλά και για το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Σε κάποια φάση παρενέβη δικηγόρος ο οποίος δήλωσε ότι εκπροσωπούσε τον κ. Ηλιάδη, ζητώντας να συμβουλεύσει τον πελάτη του, ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Πικής, απάντησε στο δικηγόρο ότι αυτό θα ήταν εφικτό κατά το διάλειμμα.

Η διαδικασία συνεχίτηκε σε τεταμένο κλίμα, με τον κ. Ηλιάδη να απαντά σε ερώτηση για τα προσωπικά του δάνεια, ύψους 1,8 εκατομμυρίων και 295 χιλιάδων, λέγοντας ότι δεν έτυχε προνομιακής μεταχείρισης στο θέμα των επιτοκίων. Παρομοίως απάντησε και για το δάνειο ύψους 2,6 εκατομμυρίων που δόθηκε στην εταιρεία «Αμαθούντα» που ανήκει στα παιδιά του.

Τόνισε ότι ουδέποτε είχε αυτός ή τα παιδιά του προνομιακή μεταχείριση στο θέμα της σύναψης δανείων.

Ερωτηθείς για τα ομόλογα, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι η τράπεζα ανέκαθεν αγόραζε και πωλούσε ομόλογα, καθώς επρόκειτο για συνήθη διαδικασία, για την οποία δεν ενημερωνόταν συνεχώς. «Δεν είχα υποχρέωση να γνωρίζω για την αγορά των ελληνικών ομολόγων το 12/2010», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούσα να ξέρω τα πάντα, δεν είμαι παντογνώστης. Ευθύνη είχαν οι αρμόδιοι», αναφέρει σε έντονο ύφος ξανά για το θέμα των ελληνικών ομολόγων.

Σε παρατήρηση της Ερευνητικής Επιτροπής ότι τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν από τις κυπριακές τράπεζες ήταν το 36% του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ηλιάδης απάντησε :«Πήγαμε στην Ελλάδα το ’90. Αν υπήρχε κίνδυνος θα έπρεπε να μας απαγορευτεί να πάμε. Ας εξετάσει κάποιος τον τρόπο που αναπτυχθήκαμε θα δει ότι ήταν πάντα επικερδής».

Απέρριψε τις δηλώσεις Κυπρή ότι γνώριζε ή διαχειρίστηκε μόνος του το κομμάτι που αφορούσε στα ελληνικά ομόλογα, όπως επίσης διέψευσε τα περί καθυστέρησης στην ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. της τράπεζας για τους χειρισμούς στην υπόθεση αυτή. Προς απόδειξη κατέθεσε σχετικά έγγραφα τα οποία είναι υπογεγραμμένα από τα μέλη.

Για το θέμα του Ταμείου Προνοίας του, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι το ποσό που δικαιούται ανέρχεται στα 3,4 εκατομμύρια. Διευκρίνισε ωστόσο ότι εγκρίθηκε τελικά το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων, το οποίο δεν έχει λάβει.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε συμψηφισμό των δανείων του.

Για την Uniastrum

Ερωτηθείς για την εξαγορά της Uniastrum ανέφερε ότι αυτή «έγινε κατόπιν συμβουλής τριών οίκων. Πήγαν όλα αυτά τα στοιχεία στο ΔΣ, σε πέντε ολοήμερες συνεδρίες. Η τιμή αξιολογήθηκε από τους JP Morgan, και αγοράστηκε σε πολλαπλάσιο 3+1. Είναι σύνηθες αυτό γιατί αγοράζαμε μια τράπεζα με προοπτική».

Σε αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής ότι στις 5/6/2008 oι Moody’s προχώρησαν στη διαπίστωση ότι η Uniastrum ενώ ενωρίτερα χαρακτηριζόταν ως σταθερή, υποβαθμίστηκε σε αρνητική λόγω των επιδόσεων της τα τελευταία δύο χρόνια και σε ερώτηση αν ήταν εις γνώση του το γεγονός, ο κ. Ηλιάδης απάντησε σε έντονο ύφος : «Δεν θυμάμαι αυτή τη λεπτομέρεια».

Σε παρατήρηση ότι μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου του 2008, ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου για τον λόγο ότι απέκτησε την Uniastrum και σε ερώτηση κατά πόσο τον προβλημάτισε το γεγονός, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε: «Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να δίνουν κάποιες ενδείξεις γιατί αναμένουν πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα».

Σε παρατήρηση της Επιτροπής ότι οφείλουμε να είμαστε σοφοί πριν από την κρίση, ο κ. Ηλιάδης ξέσπασε λέγοντας ότι «Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα πάντα. Δεν είμαστε Θεοί. Τα κάναμε όλα σωστά εκτός από τα ομόλογα. Δεν παίρναμε μπόνους όπως σε άλλες τράπεζες».

Σε ερώτηση αν θεωρεί εκ των υστέρων ότι έκανε μεγάλο λάθος με την αγορά της Uniastrum, ο κ. Ηλιάδης έριξε την ευθύνη για το πλάνο στη Ρωσία στον Σταυράκη.

Σε παρατήρηση της Επιτροπής ότι ο Σταυράκης στην κατάθεση του, ενώπιόν της, είπε ότι ήταν εναντίον της αγοράς της Uniastrum, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε: «Σε εμάς πάντως δεν κατέθεσε τέτοιο πράγμα. Ουδέποτε τάχθηκε εναντίον της αγοράς».

Για τους μισθούς και τα μπόνους που λάμβανε

Αναφερόμενοι στο θέμα των μπόνους που λάμβανε ως στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι ήταν συνήθης πρακτική να λαμβάνουν στελέχη φιλοδωρήματα πέραν των μισθών τους.

Σε αναφορά της Επιτροπής ότι το 2006 πήρε συνολικά 788.178 ευρώ σε μισθό και μπόνους και σε ερώτηση αν το θεωρούσε υπερβολικό, ο Ανδρέας Ηλιάδης απάντησε: «33 χρόνια έμεινα στον ίδιο οργανισμό. Προτίμησα να μείνω πιστός ενώ μπορούσα να λάμβανα τριπλάσια με άλλες προτάσεις. Η τράπεζα αποφάσισε ότι αυτό, θα ήταν το πακέτο αμοιβών».

Η κατάθεση του κ. Ηλιάδη θεωρείται ως μια από τις πλέον καθοριστικές για την έρευνα που διεξάγεται και αναλόγως με τις απαντήσεις που θα δοθούν θα εξαρτηθεί και ποιοι θα κληθούν στη συνέχεια.

Η Επιτροπή έχει προκαθορίσει την επόμενη συνεδρία στις 24 Ιουλίου, όπου θα κληθούν τμηματάρχες της Τράπεζας Κύπρου, υπεύθυνοι για τη διαγραφή χρεών. Ήδη τα μέλη της Επιτροπής έχουν στην κατοχή τους λίστα με τα χρέη που διεγράφησαν τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα που αφορά στο τραπεζικό κομμάτι και εφόσον η Λαϊκή μένει εκτός (ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον θα κληθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος), οι εργασίες της Επιτροπής μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία με την εξέταση -τον Αύγουστο- του κεφαλαίου που αφορά στην Κεντρική Τράπεζα και στον εποπτικό της ρόλο.

Γράφουν: Ελένη Νικολάου Παυλίδη, Κούλα Κουντούρη

mignatiou.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top