Select Menu

Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι το χαμηλότερο IQ από το μέσο όρο αποτελεί από μόνο του σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες. Δεδομένων των αποτελεσμάτων της έρευνας διαφαίνεται το συμπέρασμα του επικεφαλή της, Dr David Batty:<<μηνύματα που αφορούν τη δημόσια υγεία σε τομείς όπως η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή οφείλουν να απλοποιηθούν>>. Η έρευνα διεξήχθη πάνω από 4000 άτομα που το IQ μόνο του εξηγούσε πάνω από 20% της διαφοράς της θνησιμότητας. Το γεγονός αυτό λάμβανε χώρα παρότι κλασικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες όπως κάπνισμα, καθιστική ζωή και διαταραγμένη διατροφή, υπολογίζονταν επίσης.

Ο ανωτέρω γιατρός που διεύθυνε την έρευνα ανέφερε ότι: << μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι στις κοινωνό-οικονομικά ασθενέστερες ομάδες η κατάσταση της υγείας ήταν χειρότερη και η θνησιμότητα αυξημένη με εκδήλωση ασθενειών όπως καρδιακές προσβολές, καρκίνος και ατυχήματα. Περιβαλλοντικοί παράγοντες και συμπεριφορές σχετιζόμενες με την υγεία όπως η καθημερινή άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και το κάπνισμα, μπορούν να εξηγήσουν μερικές διαφορές αλλά σε καμία περίπτωση όλες>>. Συμπερασματικά δηλώνει ότι η κατάσταση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες μη υπολογίσιμοι μέχρι στιγμής ψυχολογικοί και νοητικοί παράγοντες να υπάρχει λόγος να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Η ευφυΐα, η νοητική αντίληψη ή ευρέως γνωστή ως IQ ήταν ο πρώτος από τους μέχρι πρότινος αδιάφορους παράγοντες που εξετάστηκε πιθανή συμμετοχή του στην υγεία. Η ανάγκη εξεύρεσης απαντήσεων αποτέλεσε το κίνητρο διεξαγωγής και αυτής της έρευνας.
Η ομάδα των ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Γλασκόβης και του Εδιμβούργου μελέτησαν 4289 αμερικανούς στρατιωτικούς εν αποστρατεία σε όλες τις πτυχές των ζώων τους. Όπως αναμενόταν από προηγούμενες έρευνες, αυτοί που δεν είχαν εκφρασμένη κοινωνική δραστηριότητα και το εισόδημα τους ήταν χαμηλότερο από τις ανάγκες τους, είχαν αυξημένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, μια που είχαν IQ πάνω από το μέσο όρο και μια που είχαν IQ κάτω του μέσου όρου. Όταν εξήφθη υπ’ όψιν το IQ του καθενός και ελέγχθηκε μαζί με άλλους εννιά γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, το ΙQ ήταν ικανό να εξηγήσει το23% της διαφορετικής εκδήλωσης και θνησιμότητας των νοσημάτων μεταξύ των δύο ομάδων.
Διαφορετικές πιθανές εξηγήσεις δόθηκαν στην προσπάθεια ερμηνείας αυτών των καινοτόμων και παράλληλα απρόσμενων αποτελεσμάτων. Μια από τις επικρατέστερες είναι ότι οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης αδιαφορούν περισσότερο για την υγεία τους και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ώστε να είναι συμβατός με τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ο Dr David Batty σημειώνει ότι ανεξάρτητα από την εξήγηση , τα ευρήματα δείχνουν πως ο δείκτης νοημοσύνης των ανθρώπων πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζεται σοβαρά στην προετοιμασία διάφορων εκστρατειών υγείας. Μηνύματα που αφορούν τη δημόσια υγεία σε τομείς όπως η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή οφείλουν να απλοποιηθούν. Για παράδειγμα, συχνά ακούμε για το πώς κάποιοι τύποι αλκοολούχων ποτών είναι καλοί για κάποιους ενώ βλάπτουν κάποιους άλλους ή το αντίθετο. Τέτοια μηνύματα δύσκολα αποκωδικοποιούνται και ακόμη δυσκολότερα οδηγούν τους ανθρώπους στην ανάληψη δραστικών μέτρων για την υγεία τους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top