Select Menu


Αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων διατυπώνει η εφημερίδα Die Welt.

«Οι προσφορές της Αθήνας για την επαναγορά των ομολόγων της τελειώνει. Ενδεχόμενη αποτυχία θα ήταν μοιραία» επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt. Το εκτενές δημοσίευμα σημειώνει: «(…)Το όφελος αυτής της ενέργειας είναι αμφιλεγόμενο. Η χρηματοδότησή της γίνεται κεκαλυμμένα με χρήματα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το αν μπορεί (σ.σ. το πρόγραμμα επαναγοράς) να πετύχει παραμένει ακόμη και την τελευταία μέρα της διαδικασίας αβέβαιο. Πολλοί επενδυτές ενδέχεται να μην θέλουν τα προσφερόμενα χρήματα. Ωστόσο αν το σχέδιο αποτύχει η Ελλάδα θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να μείνει –ήδη την ερχόμενη εβδομάδα- χωρίς πρόγραμμα διάσωσης και να ξεκινήσουν οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη βοήθεια προς τη χώρα ξανά από την αρχή. (…)

Με βάση τη λογική της αγοράς υπάρχουν μία σειρά λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να μην πετύχει η επαναγορά ομολόγων’, εκτιμά ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deka-Bank. Ναι μεν, μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας υπάρχουν στο μεταξύ πολλά κερδοσκοπικά hedgefunds, τα οποία αγόρασαν τα ομόλογα σε αισθητά χαμηλότερες τιμές και θα μπορούσαν –μέσω της επαναγοράς- να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Ωστόσο, τώρα υπάρχει το κίνητρο να στοιχηματίσουν για ακόμη υψηλότερα κέρδη. Οι επενδυτές θα μπορούσαν επομένως να ποντάρουν στο ότι οι τιμές θα ανέλθουν αργότερα στο 50%-60% (σ.σ. της ονομαστικής αξίας των ομολόγων)».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top