Select Menu

Ένας σχετικά κοντινός πλανήτης στη Γη, θα μπορούσε να απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από διαμάντια, ανακοίνωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ.

Ο πλανήτης, γνωστός ως 55 Cancri e, ο οποίος είναι περίπου δύο φορές το μέγεθος της Γης, βρίσκεται μόλις 40 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας και έχει χημική σύνθεση βαριά σε άνθρακα, από την οποία αποτελούνται τα διαμάντια, δήλωσαν αστρονόμοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη θα μπορούσε να απαρτίζεται από διαμάντια, τα οποία σχηματίζονται γεωλογικά όταν ο άνθρακας υποβάλλεται σε μεγάλη πίεση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, ο πλανήτης περιέχει επίσης γρανίτη -μια άλλη μορφή άνθρακα- καθώς επίσης σίδηρο, καρβίδιο του πυριτίου και ορισμένα πυριτικά ορυκτά.

"Αυτή είναι η πρώτη μας ματιά σε ένα βραχώδη κόσμο με σημαντικά διαφορετική χημεία από τη Γη" δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

"Η επιφάνεια αυτού του πλανήτη είναι πιθανό να καλύπτεται από γραφίτη και διαμάντι, αντί για νερό και γρανίτη", πρόσθεσε.

Οι "κυνηγοί θησαυρών" θα αναγκαστούν, βέβαια, να αναβάλουν τα σχέδιά τους για την εξερεύνηση του 55 Cancri e. Ο πλανήτης έχει ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, που φτάνει περίπου τους 2.150 βαθμούς Κελσίου και τροχιά γύρω από το κεντρικό αστέρι του, της ιλιγγιώδους ταχύτητας των 18 ωρών.

Οι επιστήμονες έκαναν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την σύνθεση του πλανήτη βασιζόμενοι στις μετρήσεις της μάζα του, κάτι που τους επέτρεψε να συμπεράνουν τη χημική του σύνθεση και να κατανοήσουν τα στοιχεία που συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες.Αρχικά είχαν εικάσει ότι πιθανώς ο πλανήτης να περιείχε δείγματα νερού, αλλά αργότερα κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον απίθανο.

"Αυτός ο πλούσιος σε διαμάντια πλανήτης αποτελεί ένα παράδειγμα των ανακαλύψεων που μας περιμένουν στο μέλλον" δήλωσε ερευνητής της ομάδας.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top