Select Menu

Τα γενετικά τεστ έχουν αποδειχθεί σημαντικό όπλο στα χέρια της αστυνομίας, είναι όμως άχρηστα στην περίπτωση που οι αρχές δεν μπορούν ταυτοποιήσουν το δείγμα συγκρίνοντάς το με το DNA συγκεκριμένων υπόπτων. 'Ενα νέο τεστ που αναπτύχθηκε στην Ολλανδία ίσως βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού μπορεί να προβλέπει το χρώμα των μαλλιών και των ματιών από μια μικρή ποσότητα γενετικού υλικού.

Το χρώμα των μαλλιών και των ματιών είναι σύνθετα χαρακτηριστικά που ελέγχονται από πολλά γονίδια ταυτόχρονα και είναι δύσκολο να προβλεφθούν από το γενετικό προφίλ -ακόμα και οι δημιουργοί του νέου τεστ παραδέχονται ότι η ακρίβεια της νέας τεχνικής δεν φτάνει το 100%.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο «Έρασμος» του Ρότερνταμ, το γενετικό τεστ Hirisplex έχει αξιοπιστία 69,5% για τα ξανθά μαλλιά, 78,5% για τα καστανά, 80% για τα κόκκινα μαλλιά και 87,5% για τα μαύρα. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και όσον αφορά το χρώμα των μαλλιών.

Όπως εξηγεί στο BBC ο καθηγητής Μάνφρεντ Κάιζερ, επικεφαλής της μελέτης, το Hirisplex «περιλαμβάνει τους 24 καλύτερους προγνωστικούς γενετικούς δείκτες για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών». Επιπλέον, είναι αποτελεσματικό ακόμα και στην περίπτωση πολύ μικρών ποσοτήτων DNA.

Το Hirisplex, επισημαίνει το βρετανικό πρακτορείο, βασίστηκε εν μέρει σε ένα παλαιότερο γενετικό τεστ για το χρώμα των ματιών, το οποίο ονομάζεται Irisplex και εξετάζει έξι θέσεις του γονιδιώματος. Οι Ολλανδοί ερευνητές απλά εμπλούτισαν το Irisplex με γενετικούς δείκτες για το χρώμα του δέρματος και το δοκίμασαν σε δείγματα γενετικού υλικού από τρεις ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Περαιτέρω δοκιμές σε δείγματα από άλλες περιοχές του κόσμου δείχνουν ότι το τεστ είναι σχετικά αξιόπιστο ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση του υπόπτου.

Εκτός μάλιστα από τα χρώματα του υπόπτου, το Hirisplex προβλέπει με ακρίβεια 86% το εάν αν ένα άτομο με καστανά μάτια και μαύρα μαλλιά κατάγεται από την Ευρώπη και γειτονικές περιοχές όπως η Μέση Ανατολή.

Η έρευνα στην οποία βασίστηκε το τεστ δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Forensic Science International: Genetics.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top