Select Menu

Aνεκτίμητους ενάλιους θησαυρούς λεηλάτησε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων από δύο αρχαία ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας, Νισύρου και Λειψών! Η κλοπή έγινε χωρίς καμία από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να το αντιληφθεί και χάθηκαν εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα, ελληνικά, αιγυπτιακά και από άλλους αρχαίους λαούς της Μέσης Ανατολής, τα οποία χρονολογούνται από το 1800 έως το 1300 π.Χ.!

Η λεηλασία των δυο ναυαγίων έγινε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου. Τον Δεκέμβριο του 2011, τα πολύτιμα φορτία τους βρίσκονταν στις θέσεις τους, σύμφωνα με την καταγραφή της αρμόδιας Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Ο επόμενος έλεγχος που έγινε επτά μήνες αργότερα από την ίδια υπηρεσία, έδειξε ότι τα αρχαία είχαν κάνει… φτερά πράγμα που επιβεβαιώθηκε από δύτες πριν από λίγες ημέρες!

Για την ανάσυρσή τους από τον βυθό χρησιμοποιήθηκαν σίγουρα σκάφη και αυτοδύτες με πλήρη εξοπλισμό. Ωστόσο, η επιχείρηση, που πιθανότατα έγινε σε συνεργασία με Δωδεκανήσιους, δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν! Ενώ το επίσημο κράτος «κοιμόταν» ανυποψίαστο, ένα πλήθος από αμφορείς, κιβώτια με αρχαία νομίσματα, αγαλματίδια, μαρμάρινες κεφαλές αγαλμάτων, περίτεχνα χρυσά κοσμήματα και μεγάλος αριθμός άλλων αντικειμένων έπεσαν στα χέρια των αρχαιοκαπήλων!

Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μέλη διεθνούς κυκλώματος που θα έχουν ήδη ξεπουλήσει τα πολύτιμα αντικείμενα σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς είναι καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων και είναι αδύνατο να εκτεθούν σε μουσεία ή εκθέσεις. Ως τώρα, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για την κλοπή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Rodosalarm.gr που αποκάλυψε την υπόθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη παράπλευρη έρευνα από τα υπουργεία Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης που ερευνούν κάθε πτυχή αυτής της πρωτοφανούς υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top