Select Menu

Ακόμη και στον ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ… ΟΗΕ, αρχίζουν τα χαστούκια εναντίον της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία!

Στη χθεσινή ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία (διάβαζε ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία), που προωθούν ΗΠΑ, Ισραήλ-Τουρκία-Αραβικά δικτατορικά καθεστώτα:

Κατά: Λευκορωσία, Βολιβία, Κίνα, Κούβα, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Ιράν, Μιανμάρ, Νικαράγουα, Ρωσική Ομοσπονδία, Συρία, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε.
Αποχή: Αλγερία, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρμενία, Μπουρούντι, Ισημερινός, Ερυθραία, Φίτζι, Γκάνα, Γουιάνα, Ινδία, Καζακστάν, Κιργισία, Λαϊκή Δημοκρατία Λάος, Λίβανος, Λεσόθο, Μαδαγασκάρη, Μάλι, τη Ναμίμπια, Νεπάλ, Πακιστάν, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σιέρα Λεόνε, Νήσοι Σολόμωντος, Σρι Λάνκα, Σουρινάμ, Ουγκάντα, Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Βιετνάμ.

Απόντες: Καμπότζη, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δομίνικο, Ισημερινή Γουινέα, Αιθιοπία, Γκάμπια, Κιριμπάτι, Μαλάουι, Φιλιππίνες, Νότιο Σουδάν, Ζουαζηλάνδη, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Ουζμπεκιστάν, Υεμένη.

Η Ελλάδα; Φυσικά στην πρώτη γραμμή του ιμπεριαλιστικού μετώπου ως πειθήνιος κολαούζος, στο πλευρό της Τουρκίας και του Ισραήλ για καλύτερες τροϊκανές μέρες και νύχτες…

O Jorge Valerio Briceno, o εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, απευθυνόμενος στο μαύρο ιμπεριαλιστικό μέτωπο -που όπως διαπιστώνουμε αδυνατίζει καθημερινά- ήταν καταπέλτης για το τι συμβαίνει στη Συρία:

«Κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την Εθνική του Κυριαρχία και την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να το αρνηθούμε ή να το παραβιάσουμε».

Την υπεράσπιση των δολοφόνων και των τρομοκρατών, ανέλαβε η Human Rights Watch!

Μπροστά στο ξεσκέπασμα των άγριων δολοφονιών αθώων πολιτών από τους "αντικαθεστωτικούς" εκπαιδευμένους επαγγελματίες τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, η Human Rights Watch προσπαθεί και απαιτεί να παρέμβει η διεθνής δικαιοσύνη, για να τιμωρήσει τους εγκληματίες (γενικά και αόριστα), αλλά δεν ξεχνά να αναφερθεί και στην Γιουγκοσλαβία και σε "εγκλήματα" (των οποίων μάρτυρες και κατήγοροι ήταν κάποιοι που έκαναν μέχρι εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων δολοφονώντας Σέρβους και έμειναν ατιμώρητοι) της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Η προπαγάνδα των γνωστών μηχανισμών λειτουργεί ακόμη και όταν ξεσκεπάζονται τα όργανά της, ακόμη και όταν αποδεικνύεται πως παραβιάζονται κατάφορα δικαιώματα ανθρώπων από εκείνους που η Human Rights Watch έχει υπό την προστασία της.

Διαβάστε το άρθρο της Le Monde και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
Η βία στη Συρία δεν πρέπει να διαφεύγει άλλο της διεθνούς δικαιοσύνης

Των Lotte Leicht και Clive Baldwin*

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) επαίρεται συχνά ότι είναι ο πιο ένθερμος οπαδός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), δηλώνοντας την αποφασιστικότητά της να αγωνιστεί κατά της ατιμωρησίας. Όμως ενώ στη Συρία συνεχίζονται αμείωτα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου, η ευρωπαϊκή στάση αποδεικνύεται χλιαρή και ασυντόνιστη.

Η Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ πιέζουν προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναθέσει στο ΔΠΔ να δικάσει τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Συρία. Όμως οι προσπάθειες τόσο των κρατών-μελών όσο και της ΕΕ είναι χαλαρές.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες και υπουργοί υποστηρίζουν κατ' ιδία ότι αν προσπαθήσουμε να επιβάλουμε τη διεθνή δικαιοσύνη στη Συρία θα δημιουργήσουμε αδιέξοδο στην εύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας, θα μπλοκάρουμε κάθε οδό διαφυγής για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ και τους συνεργάτες του και θα περιπλέξουμε κάθε προσπάθεια για μετάβαση. Η Ιστορία όμως έχει δείξει ότι τα επιχειρήματα αυτά δεν ευσταθούν.

Ισχυριζόμενοι ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δικαιοσύνης και ειρήνευσης στη Συρία, οι ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες παραπέμπουν στα παλαιά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η δίωξη του Ράτκο Μλάντιτς και του Ράντοβαν Κάρατζιτς θα έπληττε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Ντέιτον για τη Βοσνία ενώ εκείνη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο θα καθιστούσε αδύνατη οποιαδήποτε διευθέτηση.

Τα επιχειρήματα αυτά αποδείχτηκαν λανθασμένα _ η ειρήνη επιτεύχθηκε, όπως και η δικαιοσύνη. Αντί να θεωρηθούν απαραίτητοι συμμέτοχοι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βοσνία, ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς έγιναν παρίες και καταζητούμενοι. Στο Κόσοβο, η συμφωνία για την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μιλόσεβιτς.

Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στη Συρία δεν πρέπει να καθυστερήσει λόγω της μεταβατικής περιόδου μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Τα πιο σοβαρά εγκλήματα διαπράττονται συχνά ακριβώς την ώρα που το κράτος δικαίου καταρρέει, στη διάρκεια βίαιων μεταβάσεων.

Υστερα από δεκαετίες δικτατορίας, η Συρία είναι απίθανο να μπορεί να στήσει γρήγορα ένα εθνικό σύστημα δικαιοσύνης που θα έχει την ικανότητα ή τη βούληση να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους εγκλήματα.

Στις παρούσες συνθήκες, το ΔΠΔ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όντας το μοναδικό ανεξάρτητο δικαστικό όργανο ικανό να ερευνήσει τα εγκλήματα αυτά και να καταδικάσει όσους τα διέπραξαν.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο για τα θύματα της θηριωδίας στη Συρία και τις παγκόσμιες προσπάθειες για να μειωθεί η ατιμωρησία των σοβαρών αυτών εγκλημάτων. Οι προφορικές δεσμεύσεις και δηλώσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την συγκεκριμένη διεθνή δράση.

Ενώ η συριακή αντιπολίτευση κάνει λόγο για περισσότερους από 17.700 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες άλλους που εγκαταλείπουν τη χώρα και ακόμη περισσότερους που υφίστανται τις τραγικές συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης, τα 27 κράτη-μέλη και η ΕΕ πρέπει να συνεννοηθούν και να τοποθετηθούν δημοσίως υπέρ της παραπομπής του ζητήματος της Συρίας στο ΔΠΔ.

Τουλάχιστον 10 κράτη-μέλη δηλώνουν υπέρ της παραπομπής αλλά, χωρίς ομοφωνία στην ΕΕ, δεν θα συνταχθούν και άλλες χώρες με την άποψη αυτή. Και χωρίς μια μεγάλη παγκόσμια συμμαχία κρατών που θα προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει, η Ρωσία και η Κίνα δεν θα αισθανθούν καμία πίεση ώστε να αλλάξουν την στάση τους.

Το επιχείρημα ότι το ΔΠΔ, ως ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός, θα εξετάσει τα εγκλήματα που διέπραξαν όλες οι πλευρές στη Συρία μπορεί να συμβάλει στο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας.

Εφθασε ο καιρός η Γαλλία και η ΕΕ να ηγηθούν μιας συλλογικής προσπάθειας προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.

Η Lotte Leicht και ο Clive Baldwin είναι στελέχη της Human Rights Watch

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top