Select Menu

Γράφει ο Λάζαρος Ελευθεριάδης

Από τα γεγονότα που θα περιγράψουμε στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του άρθρου αυτού, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαικές Κυβερνήσεις προετοίμαζαν τις οικονομίες τους για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, τουλάχιστον από τις αρχές του 2010! Και χρησιμοποιώντας το προεκλγικό σύνθημα της ΝΔ, απευθύνομαι τόσο στην ίδια όσο και στο ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τη χώρα και τους ερωτώ:

H Ελλάδα την στιγμή που όλοι οι εταίροι μας οργάνωναν τις οικονομίες τους για να διασφαλίσουν την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, η χωρα μας δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό! Σήμερα που έχουν διασφαλιστεί, θέλουν να μας πετάξουν έξω από το Ευρώ! Γιατί κύριε;

Αλλά ας ξεκινήσουμε να βλέπουμε μερικά σημαντικά γεγονότα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας και σήμερα κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας, Χάνες Αντρός, των κυβερνήσεων (1970-1983) του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι, υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του, πως «οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν για κάτι το οποίο δεν προκάλεσαν».

Σε σημερινή συνέντευξή του, στην μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα "Εστεραιχ" τόνισε πως όταν ένας δανειστής, δανείζει σε μία χώρα 372 δισεκατομμύρια Ευρώ, τότε ο δανειστής είναι εξίσου υπεύθυνος εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια, κι επίσης επισημαίνει ότι 170 δισεκατομμύρια Ευρώ δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, αλλά κατέληξαν στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Άλλωστε ανάλογη οδηγία της ΕΕ, την οποίαν ονόμασε “εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας”, ανακοινώθηκε πρόσφατα ικανοποιώντας εν μέρει, ιδιώτες δανειολήπτες από Τράπεζες της Ευρωζώνης, επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις Τραπεζών-δανειοληπτών-καταναλωτών. Οφείλω να επισημάνω ότι η οδηγία δεν είναι υποχρεωτική προς εφαρμογή από τις Τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να ενημερώσουν περί της αποδοχής ή μή, εντός 12μήνου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα είναι πεπεισμένοι, ότι μια ελληνική αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα είναι διαχειρίσιμη. «Οι κίνδυνοι της εξάπλωσης είναι πλέον τόσο μεγάλοι, όσο ήταν και πριν από λίγους μήνες», λέει ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κ. Luc Frieden.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι πλέον πρόθυμοι να εξαρτώνται από την προνοητικότητα των Ελλήνων πολιτικών, και έτσι έχουν δώσει εντολή στους εμπειρογνώμονές τους, να κάνουν τις προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο. Για όλο τον περασμένο χρόνο, μια «Task Force» για την Ελλάδα, οι οποίοι διορίστηκαν από τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν αναπτύξει μια δυνατή ανάλυση εξόδου της Ελλάδος από το Eurogrup.

Απομονωμένη από το υπόλοιπο προσωπικό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η ομάδα εργασίας, αναλύει τα μοντέλα και τα σενάρια για τις πιθανές συνέπειες μιας απόσυρσης, τόσο για το υπόλοιπο της ευρωζώνης όσο και για την ίδια την Ελλάδα.

Σημαντικότερο συμπέρασμα της ομάδας εργασίας, είναι ότι, ένα μεγάλο μερίδιο του χρέους στην Ελλάδα είναι πλέον στην κατοχή από δημόσιους πιστωτές, κυρίως από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, οι “κάτοχοι ομολογιών” στην Φρανκφούρτη, με βάση τη νομισματική κατάσταση, κατέχουν μεταξύ € 30 δισεκατομμύρια και € 35 δις ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι συμμετοχές αυτές θα γίνουν επικίνδυνες, αν η Ελλάδα σταματήσει την εξυπηρέτηση των χρεών αυτών, επειδή δεν θα είναι πλέον δυνατόν να λαμβάνουν κάποια χρήματα από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι εμπειρογνώμονες, έχουν επινοήσει μία ιδιαίτερα πονηρή λύση για το πρόβλημα, αποφεύγοντας μία κρίση στο Βερολίνο. Δεν θέλουν να ακυρώσουν πλήρως τις δόσεις από τα πακέτα βοήθειας, από αυτές τις οποίες οι Έλληνες αναμένεται να λάβουν. Αντ `αυτού, σύμφωνα με την πρότασή τους, η χώρα θα πρέπει να αντέξει, χωρίς “τμήμα” της ενίσχυσης, το οποίο είχε ως στόχο να εισρεύσουν στα ταμεία της κυβέρνησης για να καλύψει, τις συντάξεις και τους μισθούς, στο δημόσιο τομέα και άλλα έξοδα.

Όμως, τα δισεκατομμύρια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των ομολογιών που κατέχει η ΕΚΤ θα πρέπει να καταβάλλονται σε “ειδικό λογαριασμό”, αποτρέποντας έτσι να δημιουργηθούν προβλήματα στην Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει την πρόθεσή της να συνεχίσει το πρόγραμμά της, για να αγοράσουν τα κρατικά ομόλογα άλλων υπερχρεωμένων χωρών, σε περίπτωση που βρεθούν υπό πίεση, μετά από μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ.

Ο μηχανισμός, κατ`ουσίαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αναλάβει την πληρωμή έως και € 35 δισ. για το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα. Η τελευταία ημερομηνία λήξης ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ είναι το 2030.

Φυσικά, οι απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενάντια στην Ελλάδα θα παραμείνουν στην θέση τους, αλλά το μόνο ερώτημα είναι πλέον, αν η χώρα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα είναι σίγουρα σε αυτή τη θέση κατά την αρχική περίοδο, μετά την εισαγωγή του νέου νομίσματος (δραχμή). Τό Ευρώ της χώρας, και τα χρέη της, ξαφνικά θα μετατραπούν σε ξένο νόμισμα, τα χρέη θα πολλαπλασιασθούν, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του νομίσματος.

Ακόμη και αν οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση και δεν θα λαμβάνουν περαιτέρω πληρωμές υποστήριξης από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να δικαιούται το ίδιο είδος της βοήθειας όπως άλλων χωρών της ΕΕ, και να μπορούν να την λαμβάνουν όταν βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία έχουν λάβει τέτοια βοήθεια στο παρελθόν, για παράδειγμα.

Αυτό δεν θα φέρει, οπωσδήποτε, σε δυσμενή θέση τα μέλη της ευρωζώνης. «Τότε δεν θα είναι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ τα οποία πληρώνουν για την Ελλάδα», λέει ανώτερος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που προτίμησε να μην κατονομασθεί. «Στην πραγματικότητα, όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, θα πρέπει να έχουν τη συμβολή τους.»

Ενώ η έξοδος θα είναι ταραγμένη για το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ, αυτή θα ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου για την Ελλάδα. Διπλωμάτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες δίνουν μια δραματική εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, αν φύγει από το ευρώ. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι `αυτό στα πρακτικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω κερδοσκοπία, στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Πρώτα απ `όλα, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στην Ελλάδα θα πρέπει να θεσπίσουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι ευκατάστατοι των Ελλήνων, οι οποίοι, ήδη πιστεύεται ότι έχουν μετακινήσει €250.000.000.000 στο εξωτερικό, που δύσκολα θα μπορούσε να είχε προληφθεί σε μια ελεύθερη εσωτερική αγορά με ένα κοινό νόμισμα.

Η εισαγωγή του νέου-παλαιού νομίσματος, θα απαιτήσει λεπτομερή σχεδιασμό και στην εκτέλεση. Πιεστήρια χρήματος θα πρέπει να παράγουν τα δραχμή. «Οι τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για μια εβδομάδα μέχρι το νέο νόμισμα να μπορεί να διανεμηθεί,» προβλέπει ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε., ο οποίος πέρασε μήνες μελετώντας το πώς άλλες χώρες έκαναν την μεταρρύθμιση των νομισμάτων τους.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, αστυνομικές μονάδες θα αναπτυχθούν «πίσω από σακιά», στα καταστήματα των τραπεζών. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι αυτόματες ταμειακές μηχανές, θα χορηγούν μόνο € 20 ή € 50 την ημέρα, έτσι ώστε οι πελάτες να αγοράζουν το ελάχιστο δυνατό της καθημερινής ανάγκης.

Η εισαγωγή του νέου νομίσματος θα ξεκινήσει με ένα είδος υποχρεωτικής περιόδου ανταλλαγής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων του ευρώ »θα πρέπει να ανταλλάσσονται σε δραχμές με σταθερό επιτόκιο. Συντάξεις και μισθοί θα καταβάλλονταν μόνο στο νέο νόμισμα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ότι οι Έλληνες δε θα είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός της ΕΕ, τουλάχιστον προσωρινά.


Θα είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, κατά την οποίαν, μια χώρα της Δυτικής Ευρώπης θα έχει κηρύξει πτώχευση και θα έχει εισάγει ένα νέο νόμισμα.

Οι οργανωτικές προκλήσεις είναι σημαντικές, αλλά οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Αν οι αποδόσεις δραχμής, χάσουν αξία δραστικά έναντι του ευρώ, με τους εμπειρογνώμονες να αναμένουν μια υποτίμηση τουλάχιστον 50%, γνώστες λένε ότι η απώλεια έως και 80 τοις εκατό είναι ακόμα δυνατή.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες με ξένα χρέη σε ευρώ δεν θα μπορούν πλέον να τα εξυπηρετήσουν και θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα βυθιστεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα επέλθει μια μείωση της οικονομικής παραγωγής άνω του 10%, για το πρώτο έτος μετά την επιστροφή της δραχμής. Αυτό θα θέσει τη χώρα πίσω αρκετά χρόνια σε οικονομικούς όρους.

Αλλά μετά από αυτό, η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί ακόμα ταχύτερα από ό,τι θα ήταν χωρίς την υποτίμηση.

«Η αναταραχή θα μπορούσε να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια», λέει ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO, το οποίο ασκεί μεγάλη επιρροή στην Γερμανική Κυβέρνηση.

Αλλά μετά από αυτό, προσθέτει, τα πράγματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Η πρόγνωση του καθηγητή βασίζεται σε δύο παραδοχές.

Πρώτον, επειδή οι εισαγωγές θα γίνονται, πιο ακριβά, οι Έλληνες θα αγοράζουν περισσότερα εγχώρια προϊόντα. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές της χώρας θα γίνουν φθηνότερες, καθιστώντας τα προϊόντα της χώρας πιο ανταγωνιστικά.

Το αποτέλεσμα:

Το ελληνικό ελαιόλαδο θα εκτοπίσει το ισπανικό λάδι στα γερμανικά σούπερ μάρκετ.

Πολλές χώρες έχουν βρει τον δρόμο της επιτυχίας, έξω από τα δεινά τους στο παρελθόν, μέσω της υποτίμησης του νομίσματος:

Όπως για παράδειγμα

- η Σουηδία, στον απόηχο της συντριβής των τραπεζών στις αρχές της δεκαετίας του 1990,

- η Νότια Κορέα μετά την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση του 1997, και

- η Αργεντινή μετά το τέλος του καθεστώτος σύνδεσης με το δολάριο το 2001.

Σε όλες αυτές τις χώρες, η οικονομία κατέρρευσε αρχικά, μόνο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της, όλο και πιο έντονα στο τέλος.

Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το εξωτερικό εμπορικό έλλειμμα, με την αύξηση των εξαγωγών και την μείωση των εισαγωγών. Κατά την τελευταία δεκαετία, το εμπορικό έλλειμμα ήταν στο ποσοστό- ρεκόρ 10%. Ακόμη και το 2010, όταν η κρίση ήταν στο αποκορύφωμα της, η Ελλάδα εισήγαγε € 32 δισεκατομμύρια περισσότερα αγαθά από ό, τι εξήγαγε στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα, που «στα χαρτιά» αποτελεί μια αγροτική χώρα, εξακολουθεί να είναι ένας απόλυτος εισαγωγέας προϊόντων διατροφής.

Ακολουθεί συνέχεια....

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top