Select Menu

Σειρά επώδυνων μέτρων καλείται να προωθήσει εντός του 2012 η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το real.gr, στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης θα τεθούν εκ νέου, βάσει των δεσμεύσεων του μνημονίου, οι κατώτατοι μισθοί, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να επανεξετάσουν έως τον Ιούλιο όλα όσα προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αναμένεται να περικοπούν σε 8 ισόποσες δόσεις αμέσως μετά τις εκλογές, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Ιουνίου που θα δοθεί στο τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αν η ύφεση και η ανεργία αυξηθούν, τότε θεωρούνται δεδομένες και νέες παρεμβάσεις, καθώς τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ήδη, με τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί, τον Ιούλιο αναμένεται να αλλάξουν όλα στις επικουρικές συντάξεις, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί και η περικοπή των εφάπαξ, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί και με αύξηση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί στο προσεχές διάστημα και η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Νέος εργασιακός «Αρμαγεδδών»

Αναλυτικότερα, στο επίπεδο του εργασιακού, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της χώρας, βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, μέχρι τον Ιούλιο θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στους κατώτατους μισθούς, βάσει της επανεξέτασης όσων ισχύουν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη καταγράφεται επίσημη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και κατά 35% - πολύ παραπάνω δηλαδή από το 22% που προβλέπεται στους κατώτατους μισθούς ή ακόμη και το 32% που αφορά τους νέους - η τρόικα επιμένει ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας είναι ιδιαίτερη υψηλό, επιμένοντας σε νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.


Οι πιέσεις αφορούν τους κατώτατους μισθούς, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για περικοπή των δώρων - επιδομάτων, μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων, περιορισμό των ημερών άδειας, περαιτέρω μείωση της υπερωριακής απασχόλησης και μεγαλύτερη ευελιξία στο 8ωρο.

Κι όλα αυτά ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένονται νέες μειώσεις στους μισθούς, με μονομερείς παρεμβάσεις σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς λήγει η τρίμηνη παράταση υπογραφής νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας για όσες έχουν λήξει.

Ερχεται νέο ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό, τα μέτρα που καλείται απλώς να διεκπεραιώσει η νέα κυβέρνηση έχουν ήδη αποφασιστεί. Πέρα από τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός Μαΐου, αναμένεται:

Περαιτέρω μείωση στις επικουρικές συντάξεις

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα δείχνει όχι μόνο νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών για τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων...
Βασική αρχή, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνδεση των καταβαλλόμενων εισφορών με τις παροχές. Η απόφαση θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ο οποίος κάθε χρόνο, βάσει της οικονομικής κατάστασης κάθε ταμείου, θα αποφασίζει για το ύψος των συντάξεων. Οσον αφορά τους νέους ασφαλισμένους, θα κληθούν να καταβάλλουν συγκεκριμένες αυξημένες εισφορές, δίχως να γνωρίζουν το ύψος της μελλοντικής παροχής.

Νέα περικοπή των εφάπαξ

Το μνημόνιο προβλέπει περιορισμό των εφάπαξ έως και 30%, σύνδεση της παροχής με το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, ακόμη και επιστροφή των εφάπαξ που έχουν καταβληθεί και δεν αντιστοιχούν σε εισφορές... Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη των τελικών αποφάσεων έχει αρχίσει, καθώς οι διοικήσεις των ταμείων πρόνοιας καλούνται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μήνα να προτείνουν τον τρόπο αναπροσαρμογής των εφάπαξ που καταβάλλουν είτε μέσω αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, είτε μέσω περικοπών των εφάπαξ, είτε με συνδυασμό και των δύο λύσεων.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα

Στη δραστική μείωση των 89 κοινωνικών επιδομάτων και των βοηθημάτων καλείται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς είναι απαραίτητο να εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ έως το 2015.

Κίνδυνος για νέες παρεμβάσεις σε κύριες συντάξεις

Παρόλο που στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ρητά, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε κύριες συντάξεις, σε ταμεία με μεγάλα ελλείμματα. Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ, το πρώτο δίμηνο του έτους, εξάντλησε περισσότερο από το 60% της κρατικής χρηματοδότησής του, ενώ ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ δείχνει έλλειμμα της τάξης των 844 εκατ. ευρώ.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top