Select Menu

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 16 κατηγορούμενοι στην πρώτη δίκη για αγορά μη δομημένων ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία, την περίοδο 2001 έως και 2007.

Η δίκη, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, αφορούσε την αγορά σταθερών ομολόγων από τις διοικήσεις έξι ασφαλιστικών ταμείων με κατηγορούμενους στην υπόθεση έντεκα στελέχη διοικήσεων των επίμαχων ταμείων, καθώς και εκπροσώπους τεσσάρων χρηματιστηριακών εταιρειών που ενεπλάκησαν στις αγοραπωλησίες.

Δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε μετά την δημοσιοποίηση του λεγόμενου «σκανδάλου των δομημένων ομολόγων», που αφορούσε την περίοδο του 2007, και την επέκταση της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε για αυτό και σε προγενέστερες αγοραπωλησίες ομολόγων ασφαλιστικών ταμείων.

Η κατηγορία για τους έντεκα κρατικούς αξιωματούχους αφορούσε το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, ενώ οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών λογοδότησαν για ηθική αυτουργία στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι εμπλεκόμενες χρηματιστηριακές εταιρίες στην υπόθεση είναι οι «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών», της οποίας οι εκπρόσωποι Γ. Αποστολίδης, Σ. Πρινιωτάκης και Θ. Πρινιωτάκης είναι βασικοί κατηγορούμενοι και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, «ΑΡΤΙΟΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών», «ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών» και «ΤΡΩΥΛΟΣ Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών».

Τα επίμαχα ταμεία (με τα υπόλοιπα τι γίνεται;;) είναι τα : Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Ταμείο Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Οργανώσεων, Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. 


Ακόμη και η Εθνική Τράπεζα πωλούσε ομόλογα με «καπέλο» στα ασφαλιστικά ταμεία!

Τις συναλλαγές εντόπισαν οι βουλευτές που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα. Το ενδιαφέρον είναι ότι επικεφαλής του dealing room ήταν τότε ο Πέτρος Χριστοδούλου (πρώην στέλεχος της Goldman Sachs), σημερινός γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, δηλαδή του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.


Ο Π. Χριστοδούλου υπογράφει επιστολή (19/12/2007) προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Γ. Λέκκα, ως γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, και αναφέρει πράξεις της τράπεζας με δομημένα ομόλογα. Υστερα από δύο ημέρες (21/12/2007), ο Π. Χριστοδούλου στέλνει δεύτερη επιστολή, έπειτα από αίτημα του ίδιου ανακριτή, στην οποία εμπεριέχονται επιπλέον 107 πράξεις που προφανώς ξέχασε να συμπεριλάβει αρχικώς.

Αγοραστές 17(+) ασφαλιστικά ταμεία !

Στην πρώτη επιστολή αναφέρονται πράξεις της Εθνικής Τραπέζης των ομολόγων με κωδικούς XS0223064139 και XS0256563429. Οπως παρατήρησαν οι βουλευτές, το πρώτο ομόλογο πουλήθηκε σε 12 ασφαλιστικά ταμεία με τιμή 100 και σε άλλες εταιρείες (μεταξύ αυτών και θυγατρικές της Εθνικής) με διαφορετική τιμή, δηλαδή 99,5. Το δεύτερο ομόλογο πουλήθηκε πάλι στο 100 σε 7 ταμεία, αλλά σε χαμηλότερη τιμή (97,5) σε θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας.

Στη δεύτερη επιστολή, υπάρχουν πράξεις που δείχνουν ότι η Εθνική Τράπεζα αγόρασε το ίδιο ομόλογο (XS0256563429) από τη Eurobank στο 94,542 και το πούλησε στα ταμεία στο 100, την ίδια ημέρα, ήτοι διαφορά 5,46%.

Η κομπίνα....

Η περίφημη «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» είχε συναλλαγές με τα Ταμεία από το 1998, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή της. Ως γνωστόν, η εταιρία ερχόταν σε επαφή με τις διοικήσεις των Ταμείων, τις οποίες διόριζαν (και εξακολουθούν να διορίζουν) τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία.

Το νομοθετικό πλαίσιο υπήρξε πάντα σκόπιμα άθλιο. Ο νόμος 2676 του 1999, που τροποποιήθηκε με τον νόμο 2992 του 2002 και τον νόμο 3232 του Φεβρουαρίου του 2004, ουδέποτε υπήγαγε σε έλεγχο τα ομόλογα. Τα εξαιρούσε μάλιστα από τον έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων που εδρεύει στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον νόμο 2676/99, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί μπορούσαν να επενδύουν με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων σε ακίνητα και κινητές αξίες σε ποσοστό 23%. Πέραν αυτού του ποσοστού, οι επενδύσεις μπορούσαν να γίνουν με απόφαση του υπουργού Εργασίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (Ν2992/02). Ναι, αλλά ο νόμος έλεγε πως ο περιορισμός του 23% ΔΕΝ ίσχυε για επενδύσεις σε ομόλογα, για τις οποίες απαιτείτο μόνο απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου. Υπάρχει μάλιστα και απάντηση του τότε αρμόδιου υπουργού Δ. Ρέππα προς το Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείου Τύπου: «Οι επενδύσεις στους εν λόγω τίτλους ενεργούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς προηγούμενη έγκρισή μας».

Οπότε; Οπότε, αν η Επιτροπή ήθελε να παρουσιάσει πραγματικό έργο, να συμβάλει δηλαδή στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής και να δείξει με το δάχτυλο τους πολιτικά υπευθύνους όφειλε να μας δώσει κατάλογο ονομάτων:
  • Των υπουργών που έφεραν προς ψήφιση τα συγκεκριμένα νομοσχέδια και των βουλευτών που τα ψήφισαν χωρίς να αντιδράσουν σ’ αυτήν την περίεργη εξαίρεση από τον έλεγχο.
  • Των υπουργών που δεν τροποποίησαν τους παραπάνω νόμους, αλλά συνέχισαν να πορεύονται με αυτούς.
  • Των υπουργών που διόρισαν τις διάφορες διοικήσεις, που αυτή τη στιγμή ελέγχονται από την Δικαιοσύνη.
  • Των συνδικαλιστών που μετείχαν στις διοικήσεις των Ταμείων και ψήφισαν υπέρ της αγοράς των περίφημων δομημένων ομολόγων – ως γνωστόν οι συγκεκριμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί ομόφωνα.
Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η προσπάθεια αθώωσής τους (και από τον τέως υπουργό Γ. Κουτρουμάνη, που στις 28 Μαρτίου 2007, ως συνδικαλιστής και ο ίδιος, είχε δώσει άφεση αμαρτιών στους συναδέλφους του, λέγοντας πως «δεν ήξεραν από ομόλογα»). Αν δεν ήξεραν, ας πήγαιναν να μάθουν. Κι’ αν ήσαν ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ας πήγαιναν σπίτι τους. Στα Ταμεία βρίσκονται για να τα προφυλάσσουν.

Τα 17(+) ταμεία προέβησαν από τις αρχές του 2006 και μετά σε επενδύσεις αξίας 1,26 δις ευρώ, με την σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών που μετείχαν στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Και δεν μιλάμε για οποιουσδήποτε συνδικαλιστές. Μιλάμε για μεγαλοσυνδικαλιστές, για πρόσωπα της πρώτης γραμμής, για κομματικά στελέχη ολκής.

Επ’ αυτού δεν λέει κανείς κουβέντα. Καλύπτονται και αυτοί (κάποιοι ναι) από την παραγραφή και την βουλευτική ασυλία!

Και μιλάμε για τρομερό συγχρονισμό. Στην αγορά των δομημένων ομολόγων συμφώνησαν 199 μέλη διοικήσεων (σε δύο μόνο περιπτώσεις διαφώνησαν δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων).

Όσο για την σύνθεση αυτών των 199, έχει ως εξής: Οι 77 διορίζονται από τον υπουργό. Οι 68 είναι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις. Οι 33 είναι εκπρόσωποι των εργοδοτών. Και οι 21 εκπρόσωποι των συνταξιούχων.

Μιλάμε δηλαδή για διακομματική «ομερτά». Που δεν έχει περιοριστεί στην υπόθεση των ομολόγων, αλλά και σ’ εκείνη του Χρηματιστηρίου, όπου επίσης τα Ταμεία έχασαν ζεστό χρήμα, χωρίς βέβαια να τιμωρηθεί ποτέ κανείς.

Επίσης, δεν καταλάβαμε ΓΙΑΤΙ οι διώξεις για τα ομόλογα δεν αφορούν και την περίοδο 1999-2001, που η «Ακρόπολις» αγόραζε και πουλούσε τα ίδια ομόλογα στα ίδια ταμεία – τα ταμεία πουλούσαν στην «Ακρόπολις» τα ομόλογά τους σε χαμηλές τιμές και τα αγόραζαν ξανά με καπέλο.

Συγγνώμη, αλλά τα τελευταία χρόνια ακούμε για πορίσματα (Ζορμπά), για περίπλοκες διαδρομές ως τις Παρθένες Νήσους, για διαφόρους εγκεφάλους, για απολογίες υπόπτων, για αμαρτωλές εταιρίες, για πρώην συνεταίρους που τώρα καρφώνουν ο ένας τον άλλο. Πού πήγαν όλα αυτά;

Σήμερα, τα Ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο. Και, βεβαιωμένα, έχουν χάσει πάνω απο 6 δις ευρώ από τις κατά καιρούς επενδύσεις τους στο Χρηματιστήριο, στα ομόλογα και στα αμοιβαία.

Τον Ιούνιο του 2010 όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη σύσταση Εξεταστικής για τα Ομόλογα. Και άρχισε το σήριαλ των καταθέσεων. Ο ένας έμπαινε, ο άλλος έβγαινε. Ο ένας έδειχνε τον άλλο. Ο ένας διέψευδε τον άλλο – μου είπε ότι σε κάποιον «θα τα έδινε», «όχι δεν του είπα αυτό, εκείνος μου είπε ότι έπρεπε να δώσει μίζα»! Είχαμε και δημόσια σύγκρουση μεταξύ Σανιδά και Ζορμπά.

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές ομολογούσαν ότι έπρεπε να περάσουν από σεμινάρια για να ενημερωθούν για τόσο σύνθετα προϊόντα. Όχι τυχαία. Εννέα από τα δέκα μέλη της Επιτροπής δεν είχαν καμιά σχέση με διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές και ομόλογα.

Για να περάσουν την ώρα τους, έστελναν δια του Προέδρου της Επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα επιστολές με ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο μεταξύ, οι πρώην διοικητές δεν προσέρχονταν στην Επιτροπή, επικαλούμενοι – και σωστά – την ιδιότητα του κατηγορουμένου ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία ερευνούσε ήδη την υπόθεση επί 3,5 χρόνια.

Κατά την συζήτηση επί του πορίσματος η τέως υπουργός Εργασίας διαπίστωσε αυτά που ξέρουμε όλοι: Πως τα ταμεία δεν έπρεπε να κάνουν αυτές τις επενδύσεις και πως στο μέλλον πρέπει να γίνεται χρηστή διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, δίνοντας παράλληλα και μια διάλεξη σχετικά με το τι είναι τα δομημένα ομόλογα.

Σωστά, διότι αυτοί που συνέταξαν το πόρισμα το χρειάζονταν το σεμινάριο (αλλά προφανώς πριν καταλήξουν σε πόρισμα και το καταθέσουν στη Βουλή). Όπως είπαμε, εννέα στα δέκα μέλη της Επιτροπής δεν είχαν καμιά σχέση με το θέμα.

Είχαμε δύο γιατρούς, μια κοινωνική λειτουργό, έναν μικροεπαγγελματία, δύο δημοσιογράφους (και του αθλητικού ρεπορτάζ), έναν δικηγόρο, έναν παλαιό συνδικαλιστή και έναν αγρότη!

Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να προστεθεί οτιδήποτε άλλο για να καταλάβουμε ότι πρόκειται περί της απολύτου συγκάληψης ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων στην μεταπολιτευτική ιστοριά της Ελλάδας.

Αλήθεια, θα μας πεί κανείς τι έγινε με το πρόστιμο 5,5 Δίς Ευρώ που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν να παραγραφεί;;



Με πληροφορίες απο enet.gr και prionokordela

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top