Select Menu


Αγωνία, αμηχανία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση και ψήφιση του νέου Μνημονίου στη Βουλή.

Ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να πουν «ΟΧΙ» στα νέα μέτρα ξεπερνάει τους 20, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί, είναι σαφές ότι θα προκαλέσει μείζον εσωκομματικό πρόβλημα.

Οι παραινέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Κ.Ο. για το μεγάλο στοίχημα της χώρας, δεν δείχνουν ικανές να κάμψουν τις αντιδράσεις.

Η παραίτηση του βουλευτή Άρτας Παύλου Στασινού ο οποίος με τον τρόπο αυτό εξέφρασε την οργή του για τα νέα μέτρα, κατέστησε σαφές ότι το δίλημμα «ή ψηφίζετε η χρεοκοπούμε», δε γίνεται αποδεκτό.

Ιθύνοντες της πράσινης Κ.Ο. χαρακτήριζαν έντιμη τη στάση του με το σκεπτικό ότι παρέδωσε την έδρα του και δεν ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά κοινό μυστικό ήταν πως η εξέλιξη αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου.

«Είμαστε σε κατάσταση σοκ», έλεγε με νόημα 'πράσινος' βουλευτής και εξηγούσε πως ούτε υπέρ της χρεοκοπίας μπορεί να ψηφίσει, ούτε να εγκρίνει μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό.

Το δίλημμα όπως γίνεται αντιληπτό είναι τεράστιο, αλλά η διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ψηφοφορίες, είναι ότι προτίθενται να καταψηφίσουν το νέο Μνημόνιο μια σειρά από κορυφαία στελέχη.

Πρόκειται για:

-Την Λούκα Κατσέλη, η οποία «επενδύει» στο αντιμνημονιακό «χαρτί» για να εκφράσει το Λαϊκό ΠΑΣΟΚ στην κούρσα της διαδοχής και αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την απόφασή της.

-Την Βάσω Παπανδρέου, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει μέτρα που στρέφονται κατά της κοινωνίας

-Τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι δε δίνει λευκή εξουσιοδότηση στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σ' αυτά τα στελέχη θα πρέπει να προστεθούν βουλευτές, όπως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Θόδωρος Παραστατίδης ο Οδυσσέας Βουδούρης ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο Χρήστος Μαγκούφης και ο Δημήτρης Καρύδης.

Προς το «ΟΧΙ» προσανατολίζονται ο Βασίλης Τογιας, ο Νίκος Ζωιδης, ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, ο Δημήτρης Βαρβαρίγος και ο Χρήστος Κατσούρας.

Αρνητικά τοποθετούνται και βουλευτές που προέρχονται από το χώρο του συνδικαλισμού όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που απορρίπτουν την ιδέα μείωσης του κατώτατου μισθού.

Οι.. συνυποψήφιοι

Όσοι γνωρίζουν τους συσχετισμούς επισημαίνουν ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο για βουλευτές οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι συνυποψήφιοί τους στην ίδια περιφέρεια ψηφίζουν όχι.

Εξηγούν μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με πανωλεθρία στη Βουλή, καθώς θα δώσει την εντύπωση ότι δεν έχει κοινή γραμμή πλεύσης την ώρα που παίζεται η τύχη της Ελλάδας.

Κατά συνείδηση

Μέσα σ' αυτό το βαρύ κλίμα, οι ιθύνοντες της πράσινης Κ.Ο. επιμένουν ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Όπως εξηγούν, αυτή τη φορά το συνειδησιακό πρόβλημα δεν θα το έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως από χθες το απόγευμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το προεδρείο της Κ.Ο. μεγάλη επιχείρηση συσπείρωσης, με το επιχείρημα ότι «χωρίς τη συμφωνία η χώρα πάει για πτώχευση».

Το γεγονός όμως ότι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διαμηνύουν ότι δεν έχει νόημα να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς όποιος διαφωνήσει, αποσύρει αυτόματα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθιστά σαφές ότι όλα είναι ανοικτά.

Εκτός κάδρου

Όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής ηγεσίας, οι πιέσεις για επίσπευση των διαδικασιών αναμένεται να ενταθούν από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την ολοκλήρωση του PSI.

Σε κάθε περίπτωση εκτίμηση πολλών βουλευτών είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου βγαίνει σταδιακά έξω από το «κάδρο» και το βάρος της σύγκρουσης με τη Ν.Δ. σηκώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το σενάριο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή την Κυριακή 4 Μαρτίου «παίζει», αν και η Ιπποκράτους επιμένει στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του Εθνικού Συμβουλίου.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top