Select Menu


Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας

Με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, συναντήθηκε κατά την παρουσία του στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ , ενώ στη συνέχεια έδωσε από κοινού συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη για το πλαίσιο της ελληνογερμανικής συμφωνίας, Σκιαγράφησε μάλιστα, τι είδους έργα και «αξιοποίηση» ενδιαφέρουν τη γερμανική κυβέρνηση και επιχειρήσεις της χώρας του. Την ίδια ώρα, στο επιχειρηματικό «φόρουμ» με τους Γερμανούς επιχειρηματίες που συνόδευαν το αντικαγκελάριο,  επιχειρηματικές δράσεις προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικότερα:

Κεντρικός άξονας της συμφωνίας που υπογράφηκε είναι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με το όνομα «Ελλάδα»,  το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας «δάνεια για επιχειρήσεις» το οποίο θα δίνει δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν ή που θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας. Ο αντικαγκελάριος κ. Ρέσλερ δήλωσε ότι οι διμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο  περιλαμβάνει τρία σημεία: διοικητική-τεχνική βοήθεια, επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων με γερμανικές επιχειρήσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν ''θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη''. Υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση. Γι΄αυτό και δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων που είχε με τα στελέχη της κυβέρνησης διότι συμφωνήθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών ότι πρόκειται για μια συμφωνία 23 δράσεων και 5 θεματικών τομέων με στόχο την προώθηση των διοικητικών αλλαγών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Υποστήριξε ότι αυτή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας

Τι ενδιαφέρει τους Γερμανούς


Όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα-πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας. Επίσης, μια τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Γερμανού αρχιτέκτονα, αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ.

Υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Υπάρχει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ορυκτού ζεόλιθος, τον οποίο η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες διεθνώς, που διαθέτει. 

Το επιχειρηματικό φόρουμ 

Ο κ. Ρέσλερ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, συμμετείχαν στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται από το πρωί της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο φόρουμ συμμετέχουν περίπου 70 Γερμανοί επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ στην επίσκεψή του στη χώρα μας. Ήδη, στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν κατατεθεί 32 συγκεκριμένες προτάσεις.

Κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο κ. Ρέσλερ  εντόπισε τα αίτια της κρίσης στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας και έθεσε τρεις στόχους για την επίτευξη των οποίων υπέγραψε λίγο αργότερα, το διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας: 

Την πάταξη της γραφειοκρατίας για την οποία η γερμανική πλευρά θα βοηθήσει με know how, προκειμένου, όπως ανέφερε, οι αποφάσεις να λαμβάνονται ταχύτερα.

Τη νομική ασφάλεια των επενδύσεων. Για το θέμα αυτό έγινε συζήτηση και το πρωί στη συνάντηση εργασίας με τον κ. Χρυσοχοΐδη και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, με ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις όπως η Siemens και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, για την οποία ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεών τους στην Ελλάδα από την τράπεζα KfW.
Από την πλευρά του  υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε την ψήφιση ως το τέλος του χρόνου ενός νομοσχεδίου που θα διευκολύνει τις επενδύσεις, ενώ είπε ότι ο κύκλος εργασιών των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ ετησίως. 

Χαρακτήρισε τη Γερμανία στρατηγικό εταίρο στο σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας στις εξαγωγές και τον τουρισμό και κατέληξε καλώντας τις γερμανικές επιχειρήσεις να στηρίξουν δυναμικά την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Το πρωί, πριν την έναρξη των εργασιών του φόρουμ, οι κ.κ. Ρέσλερ και Χρυσοχοΐδης είχαν συνάντηση εργασίας, έπειτα από την οποία, ο κ. Ρέσλερ δήλωσε ότι «η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης.

Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της ευρωζώνης και της Ελλάδας». 

Επενδυτικές ευκαιρίες παρουσίασε ο Παπακωνσταντίνου

Κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε στους Γερμανούς επιχειρηματίες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σύσταση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, στο πλαίσιο των προκηρύξεων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, η κατάρτιση του Κτηματολογίου για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει όπως είπε τις εταιρίες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Τόνισε επίσης ότι με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα απλοποιήθηκε δραστικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ακόμη, αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας και υπογράμμισε ότι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης. Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων η οποία θα εισφερθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.(Πηγή)

Ρέσλερ: Ξεχάστε τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των Ναζί

«Πρόσκομμα» χαρακτήρισε τις αποζημιώσεις που διεκδικούν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες από την γερμανική κυβέρνηση για τις θηριωδίες των Ναζί και κάλεσε τους Έλληνες να το ξεχάσουν και να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν γνωρίζει πότε θα καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις ή αν θεωρεί ότι έχουν παραγραφεί και δεν θα πρέπει να καταβληθούν στους Έλληνες πολίτες, απάντησε:


“Αν έχω την ιδέα είπατε, έχω τη βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση στη βάση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα είναι να συγκεντρωθούμε, να επικεντρώσουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, να καταπολεμήσουμε την κρίση και τα προβλήματα εδώ και όλα τα άλλα θα επακολουθήσουν”. (enet.gr)

Προβληματισμός για τις επενδύσεις στην Ελλάδα στον γερμανόφωνο Τύπο.

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ και οι ευκαιρίες, αλλά και τα προβλήματα για ξένους επενδυτές στην Ελλάδα σχολιάζονται εκτενώς στον γερμανόφωνο Τύπο.

«Επίσκεψη με καρότο και μαστίγιο» χαρακτηρίζει την αποστολή Ρέσλερ η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» και εξηγεί: «Η κρίση χρέους ασφαλώς παίζει ρόλο στο ταξίδι αυτό και θα συζητηθεί (…) Όμως για τον Ρέσλερ άλλος είναι ο σκοπός του ταξιδιού: να διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εκατοντάδες Έλληνες επιχειρηματίες ήρθαν την Πέμπτη το βράδυ στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ της Βουλιαγμένης. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα αυτή την εποχή: Λόγω της ευρωκρίσης και της υπερχρέωσης της χώρας τους δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Γι αυτό αναζητούν επαφές με Γερμανούς συνεταίρους, που διαθέτουν οικονομική επιφάνεια».

 «Ο κ.Πτώχευση φέρνει επενδυτές» τιτλοφορεί το δικό της ρεπορτάζ η Frankfurter Allgemeine. Τους φέρνει όμως πράγματι; Η εφημερίδα σημειώνει: «Για να είναι συμφέρουσες οι επενδύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της χώρας. Ο δρόμος γι αυτό είναι μακρύς και περνάει μέσα από οδυνηρές περικοπές μισθών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το 2008, τελευταίο έτος πριν από την κρίση, στην Ελλάδα ο μέσος μισθός ανερχόταν σε 1.727 ευρώ. Στη Βουλγαρία, τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας και μέλος της Ε.Ε. από το 2007, το αντίστοιχο ποσό είναι 265 ευρώ. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να αντισταθμίσει αυτή τη διαφορά και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει».

Η εφημερίδα Generalanzeiger της Βόννης γράφει: «Η γερμανική οικονομία πρέπει να βοηθήσει τους Έλληνες να αναπτύξουν κυρίως τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. Πρόκειται για έναν από τους λίγους κλάδους που μπορούν να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά ο εκσυγχρονισμός των παρωχημένων σήμερα δικτύων στοιχίζει δισεκατομμύρια, τα οποία η Αθήνα δεν διαθέτει».

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος αναφέρει η εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου: «Οι Γερμανοί επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί, αναλογιζόμενοι το δυσμενές επενδυτικό κλίμα και τις περίπλοκες διαδικασίες έγκρισης στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας χρειάστηκε δεκαοκτώ μήνες για να κατασκευάσει τη δική της μονάδα φωτοβολταϊκών που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία, αλλά η διαδικασία για την έγκρισή της πήρε τρισήμισυ χρόνια. Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα εκφράζουν παράπονα για τη διαφθορά, τις ασάφειες της νομοθεσίας, το φορολογικό δίκαιο που συνεχώς αλλάζει και την ασυνέπεια του κράτους στις πληρωμές».

Σε αυτό επιμένει και η «Rheinische Post» του Ντύσσελντορφ: «Πριν φτάσει στην Αθήνα ο Ρέσλερ είχε απευθύνει μομφές προς την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει θολό, εφ’ όσον το κράτος δεν τακτοποιεί ανοιχτούς λογαριασμούς. ‘Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί κανείς να προτείνει στις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα’ είπε ο Ρέσλερ. Η Deutsche Telekom, η Siemens και η BASF είναι μερικές από τις επιχειρήσεις, που έχουν λαμβάνει από την Αθήνα» υποστηρίζει η εφημερίδα.

 «Αλματώδης αύξηση στα έσοδα της Ελλάδας» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. Και εξηγεί: «Η έκκληση του ‘υπουργού Οικονομικών στον πατριωτισμό των πολιτών φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς: Πολλοί Έλληνες πλήρωσαν εγκαίρως και καθ΄ολοκληρίαν τη νέα εισφορά αλληλεγγύης. Στην Ελλάδα τα δημόσια έσοδα τον μήνα Σεπτέμβριο σημείωσαν αλματώδη άνοδο της τάξεως του+10,65%. Οι Έλληνες φορολογούμενοι φαίνονται αποφασισμένοι να συνεισφέρουν στη σωτηρία της χώρας».

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ζυρίχης φιλοξενεί και άλλα ρεπορτάζ για την Ελλάδα: για τους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα, προσπαθώντας να αποφύγουν την ανεργία και το πελατειακό σύστημα, αλλά και για την αβελτηρία της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού προσωπικού στη χώρα. Ο συνεργάτης της εφημερίδας Τόμας Φούστερ αναφέρει: «Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που ελάχιστα διέφεραν στην αντίληψή τους περί πελατειακής αντίληψης του κράτους και χρησιμοποιούσαν συστηματικά τον δημόσιο τομέα για να βολεύουν τους δικούς τους, ευθύνονται εξίσου για το σημερινό μπέρδεμα. Κι όμως, εξακολουθούν να αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες.

Η πολιτική γίνεται αντιληπτή ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος: Για να κερδίσει ο ένας, πρέπει να χάσει ο άλλος. Η επιδίωξη συναίνεσης φαίνεται να μην ταιριάζει στο σύστημα. Θεωρείται προσωπική μείωση η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης».( dw-world.de)

Δηλώσεις Πρωθυπουργού για τη συνάντηση του με τον Φιλιπ Ρέσλερ μέσω twitter

(gdailynews)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top