Select Menu


Τηλεγραφήματα του WikiLeaks που βγήκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν την έντονη νευρικότητα από πλευράς ΗΠΑ για τις επαφές του Κ.Καραμανλή με τον Β. Πούτιν στα προηγούμενα χρόνια, καθώς και για την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία που καλλιεργήθηκε με εφαλτήριο τους αγωγούς.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη για το ενδεχόμενο να τηρήσει η χώρα μας μια πιο θετική στάση απέναντι στο Ιράν, ενώ στο επίκεντρο της αμερικανικής κριτικής βρίσκεται η περίοδος Νοέμβριος 2007 - Απρίλιος 2008, όταν και ο κ.Καραμανλής επισκέφτηκε τη Μόσχα.

Λίγο καιρό πριν από την συνάντηση Πούτιν-Καραμανλή της 17ης Δεκεμβρίου του2007, η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα απέστειλε στην Ουάσιγκτον εµπιστευτικό τηλεγράφηµαµε θέµα: «Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;». Σύµφωνα µε τον αµερικανό επιτετραµµένο Τόµας Κάντριµαν, ο συνταξιοδοτηµένος πρέσβης, Αλκιβιάδης Καρόκης,είπε ότι η κυβέρνηση Καραµανλή «έπαιζε µε τη φωτιά» κατά τις συµφωνίες της µε τον Πούτιν και αναρωτιόταν αν οι πρώην συνάδελφοί του στο ΥΠΕΞ κατανοούσαν τις επιπτώσεις.

Ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφηµα 07Athens2171, ανησυχούσε για το γεγονός ότιη αυξηµένη εξάρτηση απότους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους µπορεί να επιφέρει αυξηµένη πολιτική εξάρτηση και αµφισβήτησε τις ικανότητες της Ελλάδας– πολιτικά και διπλωµατικά– να διαχειριστεί αποτελεσµατικά τις σχέσεις της µε τη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι είναι πολύ επιθετικοί», φέρεται να είπε ο πρέσβης,«και πραγµατικά δεν γνωρίζω τι προσπαθούν (στην ελληνική κυβέρνηση) να κάνουν».Στο συγκεκριµένο διπλωµατικό έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία», λόγω της αυξανόµενης δύναµης των ανθρώπων του Πούτιν.

Ανάµεσα στους ειδικούς που είχαν προσκληθεί ήταν και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύµβουλος του Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος «συµφώνησε ότι η ελληνική διπλωµατία εµφανιζόταν απροετοίµαστη να αντιµετωπίσει τη διευρυνόµενη σχέση µε τη Ρωσία». Στο σχόλιό του ο Αµερικανός επιτετραµµένος έγραφε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνες απολαµβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόµα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι». Λίγες ηµέρες µετά η αιφνιδιαστική παρουσία του Αµερικανού υπουργού Ενέργειας Μπόντµαν στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TGI ερµηνεύθηκε ως πίεση των ΗΠΑ να αποµακρυνθεί η Ελλάδα από τη Ρωσία.

Μια ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η πρεσβεία των ΗΠΑ απέστειλε και άλλο τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρει ο πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ ότι «Ο Καραµανλής προφανώς πιστεύει ότι µπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις µε τη Ρωσία και τη ∆ύση. Ο κίνδυνος όµως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέµατα ενέργειας,µπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέµατα όπως είναι οι σχέσεις µε το Ιράν. Εχουµε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσµούς. Την ίδια ώρα,συνεχίζουµε να ρωτάµε πώς η Ελλάδα µπορεί να συµβιβάζει τη στήριξή της για τον αγωγό TGI µετο ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream – ένα ερώτηµα στο οποίο ακόµα να λάβουµε επαρκείς απαντήσεις».

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι«οι Ρώσοι σκόπευαν να κατασκευάσουν τον South Stream και αν δεν περνάει από την Ελλάδα, θα περνάει από κάπου αλλού. Έτσι, είναι καλύτερα για εµάς αν περνάει από την Ελλάδα».

Επίσης, αποκαλύπτεται πως ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, κ. Φώλιας, είπε στον Αμερικανό πρέσβη ότι «γνωρίζουµε πως η Ρωσία δεν είναι ευτυχισµένη µε τον TGI. Αλλά τους είπαµε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τους ευρωπαίους εταίρους ως “αγωγός” του αερίου από την Κασπία. Απλά δεν µπορούµε να υποσκάψουµε τη διεθνή φήµη µας».

Ο Σπέκχαρντ παρότρυνε τον πρώην υπουργό να µην υποστηρίξει τον αγωγό TAP και υποσχέθηκε να του δώσει σε επόµενη φάση τα στοιχεία που θα δείχνουν ότι δεν εξυπηρετεί τα συµφέροντα της Ελλάδας».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top