Select Menu


Έφτασε σήμερα το πρωί το πλωτό γεωτρύπανο Ηomer Ferrington της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy International στο σημείο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις.

Από το μεσημέρι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την σταθεροποίηση του γεωτρύπανου οι οποίες υπολογίζονται να διαρκέσουν δύο με τρεις μέρες. Όπως εκτιμάται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και πιθανό τη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμη η Noble για την έναρξη της πρώτης γεώτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαστούν 70-90 ημέρες από την στιγμή που θα ξεκινήσει η γεώτρηση για να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα, οπότε ακόμα και πριν από το τέλος του χρόνου η κυπριακή κυβέρνηση θα γνωρίζει την κρύβεται στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

Ξεκίνησαν επιχειρήσεις- Ηλεκτρονικός πόλεμος παντού στην Α.Μεσόγειο... 

Δυστυχώς έχουμε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο από την περιοχή της Ρόδου μέχρι σχεδόν τις ακτές του Ισραήλ με επίκεντρο το σημείο εγκατάστασης της πλατφόρμας «Ηomer Ferrington» της Noble Energy στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ.

Στην περιοχή που ορίζεται από το τρίγωνο Ρόδου - Μεγίστης, του σημείου που έχει "δέσει" η πλατφόρμα του γεωτρύπανου (με άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων με πολιτική ενδυμασία επάνω) και της Αττάλειας στην Τουρκία εξελίσσεται εδώ και λίγες ώρες η πρώτη αναμέτρηση των τριών χωρών με εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) και αντι-αντιμέτρων (ΕCCM). Ταυτόχρονα παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση δυνάμεων κυρίως αεροσκαφών ηλεκτρονικής αναγνώρισης και UAV σε πρώτη φάση, πρακτικά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η έναρξη επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, αναγνώρισης και επιτήρησης εχθρικών δυνάμεων, δυστυχώς δεν προοιωνίζει τίποτα το θετικό προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κατάστασης, αφού η Άγκυρα δείχνει να "έχει απασφαλίσει".

Αυτό που συμβαίνει τώρα με την εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων σε ελληνικές περιοχές, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταδεικνύει "κρατική αλητεία", όπως επίσης και οι αποστολές συλλογής πληροφοριών των αεροσκαφών τους στην Α. Μεσόγειο κατά εθνών που σε καμία περίπτωση δεν την έχουν ενοχλήσει.

Σήμερα το πρωί, τουρκικά μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη, πέταξαν από την Τουρκία ανατολικά της Κύπρου και μετά κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά μέχρι ανοικτά της Αμμοχώστου, χωρίς να πλησιάσουν περιοχές των κυπριακών θαλάσσιων πεδίων στα νότια, παραβιάζοντας φυσικά, ανενόχλητα τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Τουρκικά μαχητικά F-16 και αναγνωριστικά αεροσκάφη F-4, ισραηλινά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και δεκάδες ελικόπτερα πετούν στον ευρύ αυτό θαλάσσιο χώρο.

Ενεργό ρόλο στην φύλαξη της πλατφόρμας έχει αναλάβει και η ηρωική κυπριακή Εθνοφρουρά που με τις μικρές δυνάμεις της υπερασπίζει για άλλη μια φορά τον κυπριακό Ελληνισμό και τα δικαιώματά του: Δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς με βάση το αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν αναλάβει την φύλαξη της πλατφόρμας και εν ανάγκη την μεταφορά ενισχύσεων στους Ισραηλινούς, από ειδική ομάδα των ειδικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.

Την ίδια ώρα, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ, πετούν στην περιοχή και κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, σε ύψος πέραν των 40.000 ποδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ έχει εμπλέξει στην περιοχή τουλάχιστον UAV τύπου HALE (High Altitude Long Endurance) Eitan γνωστά και ως Heron TP τα οποία πετούν σε ύψος 40.000 ποδών και έχουν αυτονομία 36 ωρών. Διαθέτουν όλα τα συστήματα εκείνα που επιτρέπουν στους Ισραηλινούς να επιτηρούν όχι μόνο την ακριβή τοποθεσία εγκατάστασης του τρυπανιού της Noble Εnergy αλλά και όλης της γύρω περιοχής έτοιμα να ειδοποιήσουν το κέντρο επιχειρήσεων των ισραηλινών για πιθανή προσέγγιση τουρκικών σκαφών.

Image

Τα συστήματα αυτά απαρτίζονται κάμερες ημέρας, θερμικές, ραντάρ SAR για ναυτική παρακολούθηση και Inverse SAR για την παρακολούθηση σκαφών επιφανείας απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας γύρω από την πλατφόρμα. Εάν τα τουρκικά σκάφη επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την περιοχή, οι Ισραηλινοί θα το γνωρίζουν ώρες πριν καθώς η εικόνα και τα δεδομνένα του Eitan φτάνουν σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων των Ισραηλινών.

Ταυτόχρονα η ισραηλινή Αεροπορία έχει εμπλέξει ένα τουλάχιστον G500 SEMA (Special Electronic Mission Aircraft) το οποίο μπορεί να παρακολουθεί όλη την ηλεκτρονική «κίνηση» στο Η/Μ φάσμα από επικοινωνίες έως και τα σήματα ραντάρ που μπορεί να προέρχονται από και σειρά αισθητήρων και δη ναυτικών σε σκάφη επιφανείας.

Επίσης έχουν διατεθεί από ισραηλινής πλευράς αεροσκάφη C-12 COMINT/COM Jammer με καθήκοντα ελέγχου επικοινωνιών που συνίστανται στην υποκλοπή και τις παρεμβολές. 

Η Τουρκία αν και δεν έχει πλησιάσει ακόμη την περιοχή των κυπριακών πεδίων εντούτοις με πτήσεις αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας CN-235MPA, CN-235-100, C-130B με εξοπλισμό SIGINT-ELINT και C-160T έχει ξεκινήσει ένα όργιο παρεμβολών στην περιοχή μεταξύ όδου και Καστελόριζου.  

Ειδικά τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης CN-235 M-100 ELINT Milsis-2U/Radar ED κάνουν πολλή "δουλειά", προσπαθώντας να αποκόψουν ηλεκτρονικά τη Μεγίστη από την Ρόδο. 

Αν και τα τουρκικά CN-235 M-100 είναι εξακριβωμένο πως επιχειρούν στην περιοχή δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα C-160 ελέγχου επικοινωνιών ( Jamint -2U COMIINT/com-jammer)  και τα 2 C-130B SIGINT/ELINT  της τουρκικής Αεροπορίας που διαθέτουν με ειδικές παλέτες όπως συμβαίνει και με αντίστοιχη διαμόρφωση για τα C-130 της ΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τελευταία έχει μετακινήσει το σύνηθες ίχνος των περιπολιών των ΕΜΒ-145Η ΑΣΕΠΕ «νοτιότερα και ανατολικά» καθώς ελλείψει ενός αεροσκάφους ΑΦΝΣ έχουν επωμιστεί την αποστολή επιτήρησης της τουρκικής ναυτικής δύναμης. Και τα ΕΜΒ-145 έχουν εκτεταμένες δυνατότητες παρακολούθησης σημάτων στον Η/Μ «χώρο» πραγματοποιώντας ELINT και COMINT, το τελευταίο για τον έλεγχο και υποκλοπή επικοινωνιών. 

Image

Να σημειωθεί ότι το ραντάρ των αεροσκαφών Erieye PS-890 εκτός από εναέρια ίχνη είναι ικανό να εντοπίζει και σκάφη επιφανείας έως και πυραυλακάτους.

Ταυτόχρονα όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη που σκοπεύουν να περάσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και οι ναυτιλιακές και αεροπορικές Αρχές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σε όλες τις χώρες, έχουν ενημερωθεί ότι απαιτείται να κινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 ν.μ. από την πλατφόρμα της Noble Energy.

Η Τουρκία βγάζει ερευνητικό σκάφος σε ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Η Άγυρα επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση στα ελληνοτουρκικά! Ανακοίνωσε έρευνες με ερευνητικό νορβηγικό σκάφος όπως και το 2008, σε ελληνική υφαλικρηπίδα και συγκεκριμένα στο πιο νότιο κομμάτι της!

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα,αλλά το “παιχνίδι” μόλις τώρα αρχίζει.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση ερευνών από νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor”:

 



«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

 




Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

 




Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.




Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες»

Τουρκικά πολεμικά παρενόχλησαν Ελληνικό πλοίο

Δυόμισι ώρες μετά τον απόπλου του από το λιμάνι της Ρόδου, το «Διαγόρας» βρέθηκε σε στενό κλοιό έξι τουρκικών πολεμικών, τα οποία ανάγκασαν το πλοίο να αλλάξει πορεία. Τελικά έπιασε στο Καστελόριζο με σχετική καθυστέρηση.
 

Τι επιδιώκει η Τουρκία στο Καστελλλόριζο

Τι σκοπεύει να κάνει και πως θα αντιδράσει η Αθήνα;

Ραγδαίες εξελίξεις που ολοένα και μας αγγίζουν στην ανατολική Μεσόγειο.Η Άγκυρα που μοιάζει να μην ελέγχει πλέον την επιθετικότητά της, προχώρησε σε μία κίνηση που αν και περιλαμβανόταν στα σενάρια που η Αθήνα έχει επεξεργαστεί,δεν αναμενόταν να εκδηλωθεί τόσο γρήγορα.
Η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου θα κάνει έρευνες νότια από το Καστελόριζο ,στην περιοχή που βλέπετε στο χάρτη,προκάλεσε την άμεσα αντίδραση της Αθήνας. Όμως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας κρίσης που χρειάζεται ιδιαίτερη ψυχραιμία στο χειρισμό της.

Η Άγκυρα δεν το έχει κρύψει: αν μπορούσε θα …εξαφάνιζε το Καστελόριζο από το χάρτη! Στα λόγια το κάνει κιόλας. Ο Νταβούτογλου μας το είχε πει όταν είχε έρθει στην Αθήνα.”Το Καστελόριζο,βρίσκεται καπου στη Μεσόγειο”,είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Καθημερινή!Το πανέμορφο νησί, χαλάει όλα τα σχέδια της Τουρκίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Όμως η έξοδος του ερευνητικού πλοίου δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια “γκριζαρίσματος” της περιοχής

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αρχίσει να ανοίγει μέτωπα παντού κι αυτό την έχει φέρει σε δεινή θέση. Η έξοδος του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους που έχει μισθώσει η Άγκυρα για έρευνες σε κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,δείχνει ότι ο Ερντογάν είτε έχει χάσει τον έλεγχο και τα παίζει όλα για όλα,είτε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο θερμό μέτωπο για να “ξεχάσει” η τουρκική κοινή γνώμη την αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ,από την οποία είναι προφανές ότι θέλει να απεμπλακεί κατανοώντας ότι η στρατιωτική αναμέτρηση μαζί του τώρα θα είναι καταστροφική.

Η τουρκική κοινή γνώμη είναι ενθουσιασμένη με τους “τσαμπουκάδες”,τα “νταϊλίκια” και τους “μεγαλοϊδεατισμούς” του Ταγίπ Ερντογάν. Να κάνει έτσι απλά πίσω,δεν θα είναι εύκολο. Όπως δεν θα είναι εύκολο να δικαιολογήσει πως θα επιτρέψει χωρίς ουσιαστική αντίδραση να γίνουν από την Noble Energy και το γεωτρύπανό της οι έρευνες στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Γιατί είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να τις εμποδίσει.

Ο Ερντογάν βγάζει το ερευνητικό σκάφος νότια από το Καστελόριζο για να μπορεί να συνεχίσει τους “τσαμπουκάδες” και τις απειλές. Το σενάριο δεν είναι πρώτη φορά παιγμένο. Το ΄χουμε δει και το 2008.

Η πρώτη έξοδος νορβηγικού πλοίου για λογαριασμό των Τούρκων

Στις 13 Νοεµβρίου του 2008, τουρκικό πολεµικό σκάφος προσέγγισε δύο ερευνητικά σκάφη υπό ξένη σηµαία, τα οποία διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες νότια της Κύπρου για λογαριασµό της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, και τα απείλησε, µε τον ισχυρισµό ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Μια µέρα αργότερα, στις 14 Νοεµβρίου, σηµειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση, αυτή τη φορά στα ανοικτά του Καστελλόριζου, όπου το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», συνοδεία τουρκικής φρεγάτας πραγµατοποιούσε έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας. Στην περιοχή έσπευσε ελληνικό πλοίο, ενώ κατόπιν διαβηµάτων και προειδοποιήσεων ότι βρισκόταν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το σκάφος αποµακρύνθηκε. Ηταν το πρώτο καταγεγραµµένο σοβαρό περιστατικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο… Λίγες µέρες µετά το συµβάν νότια της Κύπρου, στη συνάντησή του µε τον αµερικανό επιτετραµµένο στην Αγκυρα Ντάγκλας Σίλιµαν, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ υποστηρίζει ότι το τουρκικό πολεµικό σκάφος συνάντησε…τυχαία τα νορβηγικά ερευνητικά κι ότι δεν τα απείλησε, αλλά τα «ενηµέρωσε» ότι διενεργούσαν έρευνες σε «τουρκικά χωρικά ύδατα». Μάλιστα, όπως προκύπτει από τηλεγράφηµα που αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks , το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από τους Νορβηγούς και έλαβε την απάντηση, σύµφωνα µε τον Μπερκ, ότι «το πλοίο έκανε λάθος».

Ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

Το δόγμα της “στρατηγικής ψυχριαμίας” που κατά καιρούς επικαλείται η κυβέρνηση ,πρώτα με τον Ε.Βενιζέλο και τώρα με τον Π.Μπεγλίτη,τώρα θα δοκιμαστεί. Δεν χρειάζονται φοβικά σύνδρομα,αλλά ούτε ανόητοι λεονταρισμοί.Χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι ανευθυνότητα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα. Όλοι -και εννοούμε και τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ- πρέπει να “φρεσκάρουμε” τη μνήμη μας με όσα έγιναν ή δεν έγιναν στην κρίση των Ιμίων.
  
Ο ρόλος του Ισραήλ και η Τουρκία

Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ στο οποίο επικυρώθηκε η απόφαση για προμήθεια βλημάτων SPICE από το Ισραήλ ,αποδεικνύει ότι ο ελληνοϊσραηλινός αμυντικός άξονας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Πολύ περισσότερο αυτό φάνηκε και από την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Παπανδρέου και Νετανιάχου. Αν ισχύουν τα όσα γράφονται στο Ισραήλ περί αιτήματος χρησιμοποίησης ελληνικών βάσεων από ισραηλινές δυνάμεις σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια ,τότε τα δεδομένα είναι πολύ θετικά για την ελληνική πλευρά.

Η απόφαση για συσφιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων ήταν μια στρατηγική απόφαση που μπορεί να μας ευνοήσει σημαντικά. Δεν πρέπει όμως απλά να “κρυφτούμε” πίσω απ΄αυτή,αλλά να έχουμε τη δική μας στρατηγική και πολιτική απέναντι στην Τουρκία η οποία βλέπει το περιβόητο δόγμα του πολύ κ.Νταβούτογλου για “μηδενικά προβλήματα” με τους γείτονές της να έχει καταρρεύσει παταγωδώς! Στη Λιβύη, όπου επί Καντάφι είχε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, μένει έξω από τη “μοιρασιά”,τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Στη Συρία ο Άσαντ όχι απλά δεν “φοβήθηκε” από τη τελευταία προειδοποίηση που του απηύθυνε ο Νταβούτογλου,αλλά συνέχισε να σκοτώνει πολίτες και τέλος η διαφαινόμενη μεγάλη ήττα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο κάνουν τη Τουρκία νευρική.

Γι΄ αυτό και χρειάζεται προσοχή από μέρους μας.




 Πηγή 1 - 2 - 3

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top