Select Menu



Επικοινωνία μέσω email


Η Ελλάδα προσέφερε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα σε 12 χώρες-δωρητές , σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks 

Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση Καραμανλή οργάνωση-βιτρίνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία στήθηκε γιανα εξυπηρετήσει την ατζέντα Μπους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.


Η Ελλάδα μάλιστα διατηρούσε περίοπτη θέση ανάμεσα στους χορηγούς του εν λόγω «βραχίονα» της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε πλασαριστεί στο κοινό και τον Τύπο ως μία «οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών»: προσφέραμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα σε 12 χώρες-δωρητές, περιλαμβανομένων των Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, Ισπανίας, ∆ανίας και Τουρκίας.

Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στο συγκεκριμένο Ιδρυμα κατέληξε να εργάζεται η ερωμένη του αρχιτέκτονα τουπολέμου στο Ιράκ Πολ Γούλφοβιτς, η οποία βρέθηκε να λαμβάνει τεράστιες αυξήσεις– πολλές φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο για τη θέση της όριο – με αποτέλεσμα οι ετήσιες αποδοχές της να υπερβαίνουν ακόμα και αυτές της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζας Ράις κατά 7.000 δολάρια!

25 Οκτωβρίου 2005. Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα05Athens2781 ο αμερικανός πρεσβευτής ΤσαρλςΡις ενημερώνει τους προϊσταμένους του ότι η Ελλάδα, όπως τουδιεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, θα δεσμευθείνα δωρίσει το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το Foundationfor the Future (Ιδρυμα για το Μέλλον), μία οργάνωση η οποία απ’ ό,τι δήλωνανοι Αμερικανοί είχε ωςσκοπό να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό τωνχωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολήςκαι της Βόρειας Αφρικής. «Ο Μολυβιάτης θα παρέχειστην πρεσβεία επιστολή όπου θα επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Ελλάδας το συντομότερο δυνατόν. Οσον αφορά τη συνάντηση της 11ης και 12ης Νοεμβρίου στο Φόρουμ για το Μέλλον στο Μπαχρέιν, ο Μολυβιάτης επιβεβαίωσε ότι, αν προσκληθεί, θα παραστεί (ο έλληνας πρωθυπουργός Καραμανλής ταξιδεύ ει στην Ιαπωνία εκείνη την περίοδο, αλλά ο Μολυβιάτης είπε ότι η προτεραιότητά του ήταν το ζήτημα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής)», αναφέρεται στο διπλωματικό έγγραφο. Και επειδή είχε συμφωνηθεί ότι στο επικείμενο μίτινγκ θα καλούνταν εκπρόσωποι μόνο από τις χώρες που προσέφεραν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Ρις ζήτησε από την Ουάσιγκτον την άδεια να προσκαλέσει επισήμως τον Μολυβιάτη στο Μπαχρέιν.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΗτανΜάιος του 2005 όταν οι πρώτες λεπτομέρειες για τη δημιουργία του Ιδρύματος για το Μέλλον αποκαλύφθηκαν διά στόματος Λιζ Τσένι, τηςμεγάλης κόρης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, η οποία τελούσε χρέη βοηθού αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για τις υποθέσεις της Εγγύτερης Ανατολής – μία θέση η οποία, σύμφωνα μετον αρθρογράφο των «ΝιουΓιορκ Τάιμς» Πολ Κρούγκμαν, είχε επινοηθεί ειδικά για εκείνη. «Το Ιδρυμα θα συντονίζει προγράμματα για τη δημοκρατία, τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την κοινωνία των πολιτών στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα της εμπειρίας μας καιαπό τις συζητήσεις μας με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση,είπε, η σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε μία οντότητα έξω από τα επίσημα κανάλια κυβερνητικών χορηγιών, που είναι πολύπλευρη, έχει σαφή εντολή και της οποίας τα μέλη τουδιοικητικού συμβουλίου προέρχονται από χώρες της ευρύτερης ΜέσηςΑνατολής και Βόρειας Αφρικής καθώςκαι από κράτη-δωρητές.

Η αρχική χρηματοδότηση θαφτάνει τα 60 εκατομμύριαδολάρια, εκ των οποίων τα 35 θα διαθέσουνοι ΗΠΑ. (Επίσης), οι ΗΠΑ θαδιανείμουν μία πρόταση για τη δομή και το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος», αναφέρεται ότι δήλωσε η βοηθός αναπληρώτριας ΥΠΕΞ σε μίτινγκ κυβερνητικών παραγόντων, σύμφωνα με το τηλεγράφημα 05Manama705.

Από εκείνον τον Μάιο που ημεγάλη κόρη Τσένι ανήγγειλε τις προθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έως καιτον Οκτώβριο που η κυβέρνηση Καραμανλή είπε «ναι» στη οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος, οι Αμερικανοί είχαν λάβει πλήθος αρνητικώναπαντήσεων από άλλες –ακόμα και πιο «ευκατάστατες» από την Ελλάδα – χώρες. Σε έκθεση του αμερικανικού Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης (The Foundation for the Future: what FOIA Documents Reveal) που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2010 αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ προσέγγισαν τουλάχιστον 22 χώρες για χρηματική βοήθεια – ωστόσο, ανταποκρίθηκεαρχικά μόνο το ένα τρίτο.

ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ. Για παράδειγμα, στο τηλεγράφημα 05Helsinki1128 αναφέρεται ότι οι Φινλανδοί απάντησαν ορθά - κοφτά πως δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση είτε διμερώς είτε μέσω άλλων καναλιών. Οι Αυστριακοί, πιο διπλωματικά, προέβαλαν ως δικαιολογία τους αργούς ρυθμούς λήψης απόφασης τέτοιων θεμάτων από την κυβέρνηση, όπως φαίνεται στο διπλωματικό έγγραφο 05Vienna3441. Οι Καναδοί είπαν ότι θα εξετάσουν το θέμα και ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που συμφωνούσαν η δωρεά θα μετριόταν σε χιλιάδες και όχι σε εκατομμύρια δολάρια (05Ottawa3122) – τελικά δεν έδωσαν ούτε σεντς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα μετά τη ∆ανία (1,5 εκατ. δολάρια έναντι 2 εκατ.) και ακολουθούσαν οι Μεγάλη Βρετανία, Ιορδανία, Ισπανία, Ελβετία (από 1 εκατ. δολάρια) και η Τουρκία που κατ’ εξαίρεση παρείχε 500.000. Οπως προκύπτει από το τηλεγράφημα 05Ankara6401 με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2005, το «δάπεδο» της χορήγησης του Ιδρύματος για το Μέλλον ήταν ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι 500.000 ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν και συμβούλεψαν τις ΗΠΑ να χαμηλώσουν το χρηματικό όριο των εισφορών καθώς «μπορεί να αποθαρρύνει μικρότερους δωρητές στην περιοχή». Εκτακτες δωρεές χωρίς να έχουν προχωρήσει σε κάποια δέσμευση πραγματοποίησαν τρία χρόνια αργότερα η Γερμανία και η Ουγγαρία, ενώ το Κατάρ και το Μπαχρέιν που είχαν δεσμευθεί για χορηγίες ύψους 10 και 2 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, τελικά δεν τις πραγματοποίησαν.


Δέσμευση για 1,5 εκατ. δολάρια

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ενημερώνει τους προϊσταμένους του ότι η Ελλάδα, όπως του διεμήνυσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα δεσμευθεί να δωρίσει ενάμισι εκατομμύριο δολάρια για το Foundation For Τhe Future (Ιδρυμα για το Μέλλον), μία οργάνωση η οποία απ’ ό,τι δήλωναν οι Αμερικανοί είχε σκοπό να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό των χωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής
Ερωτες και μισθοί - μαμούθ στο Ιδρυμα για το Μέλλον

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2005, ο Πολ Γούλφοβιτς, ένας από τους βασικότερους εγκεφάλους της εισβολής στο Ιράκ, αφήνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για να πιάσει το τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας – θέση που ανέλαβε επισήμως την 1η Ιουνίου. Μόλις έναν μήνα πριν από τη δέσμευση της Ελλάδας και της Τουρκίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης του Ιδρύματος για το Μέλλον, τον Σεπτέμβριο του 2005, ο Γούλφοβιτς δίνει εντολή να αποσπαστεί πρώτα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετά στο Ιδρυμα για το Μέλλον η συνάδελφος και ερωμένη του Σάχα Ρίζα, με την οποία δούλευαν μαζί στην Παγκόσμια Τράπεζα. 
 
Οι αποσπάσεις αυτές, όπως αποδείχθηκε αργότερα, συνοδεύονταν και από εξωφρενικά παράτυπες αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές ετήσιες αποδοχές της να ανέλθουν στα 193.500 δολάρια – ξεπερνώντας κατά 7.000 δολάρια τις μεικτές ετήσιες αποδοχές της ΥΠΕΞ Κοντολίζας Ράις. Οπως φαίνεται από έγγραφα που εξασφάλισε το αμερικανικό Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ευθύνης, η Ρίζα συνεργαζόταν με τον Γούλφοβιτς και τη μεγάλη κόρη Τσένι από το 2003, ενώ η σύζυγος του Γούλφοβιτς είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν με επιστολή τον Μπους για τους «κινδύνους εθνικής ασφάλειας» που υπέθαλπε η εξωσυζυγική σχέση του άνδρα της με μία «ξένη υπήκοο» (η Ρίζα γεννήθηκε στη Λιβύη και αργότερα απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα).

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Από την αλληλογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα πλαίσια των ερευνών του Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, προκύπτει ότι «αν και η δομή του Ιδρύματος ήταν μονομερώς καθορισμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να πείσει το κοινό για τον πολυμερή χαρακτήρα του εγχειρήματος (…). Τα έγγραφα δείχνουν ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφάνιζε το Ιδρυμα για το Μέλλον ως πολύπλευρη πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας, ήταν αντ’ αυτού μία υπηρεσιακή δομή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο».

Ακόμα αποκαλύπτεται ότι κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη φύση και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Κάποιοι από αυτούς υπέβαλαν ερωτήματα στην αμερικανική κυβέρνηση και όταν είδαν ότι δεν απαντώνται, τότε δεν προχώρησαν σε δωρεά.

Ακόμα και κάποιοι από τους υποστηρικτές του Ιδρύματος δήλωναν επιφυλακτικοί – όχι όμως η Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέφερε πως βρετανοί αξιωματούχοι είχαν «ενδοιασμούς για κάποιες από τις λεπτομέρειες της πρότασης», καθώς και ότι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για κάποια σημεία. ∆ύο χρόνια μετά, η μη κυβερνητική οργάνωση Μπρέτον Γουντς Πρότζεκτ υπέβαλε αίτημα παροχής πληροφοριών στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με το Ιδρυμα για το Μέλλον. Σε έγγραφο που αποδεσμεύθηκε φαίνεται ξεκάθαρα «ο τρόπος με τον οποίον οι ΗΠΑ αγνόησαν κάποιες από τις αντιρρήσεις και τις προτιμήσεις κρατών για τον βαθμό εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στο Ιδρυμα καθώς και για τον βαθμό της οικονομικής δέσμευσης».

Κι έπειτα υπάρχει και η ιστορία του τηλεγραφήματος-μυστήριο: όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακράτησε στο ακέραιο τηλεγράφημα της 24ης Απριλίου 2007 που φέρεται ότι “αναφέρει τις ελβετικές ανησυχίες για το Ιδρυμα για το Μέλλον, την αυτονομία του, τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση”. Αυτό το έγγραφο ήταν αρχικά αδιαβάθμητο αλλά ορίστηκε αναδρομικά ως εμπιστευτικό και δεσμεύθηκε».


Εξι μήνες περιορισμένος κατ’ οίκον

ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ συμπληρώθηκαν χθες αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, υποχρεωμένος να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι στον αστράγαλο, στο κτήμα ενός φίλου και υποστηρικτή του στο Νόρφολκ τηςΑγγλίας, εναναμονή τηςαπόφασης για την έκδοσή του ή μη στη Σουηδία, όπου δύο γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. 
 
Με την ευκαιρία, ομάδα συνεργατώντου δημοσιοποίησε μιαεπιστολή και έναβίντεο όπου κατηγορούν τις βρετανικές αρχές πως τον αντιμετωπίζουν σαν «φυλακισμένο ζώο», τον υποβάλλουν σε «υπερβολικές και απάνθρωπες συνθήκεςκράτησης» και επιπλέον έχουνστήσει τρεις κάμερεςέξω από το κτήμα όπουδιαμένει ώστε να παρακολουθούν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. 
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος ο Ασάνζ στο Associated Press αναγνώρισε πως ο κατ’ οίκον περιορισμός του δυσκολεύει το έργο του Wikileaks, χαρακτηρίζοντάς τον «το μεγαλύτερο εμπόδιο στη δουλειά μας, με εξαίρεση ενδεχομένως τον παράνομο αποκλεισμό που εφαρμόζουν οι μεγάλοι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εις βάρος μας» – κάποιες αμερικανικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν αρνηθεί να παραδώσουν χρήματα από δωρεές στο Wikileaks. Το Ανώτατο ∆ικαστήριο του Λονδίνου θα εξετάσει στις 12 Ιουλίου την έφεση που έχουν ασκήσει οι δικηγόροιτου Ασάνζ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top