Select Menu


Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στις δυτικές ακτές του Πόντου μέχρι και τις μέρες μας είναι φανερή.

Το «ταξίδι» της σημερινής εκπομπής στις ελληνικές αποικίες της περιοχής ξεκινά από την Απολλωνία Ποντική -την κατοπινή Σωζόπολη- η οποία ήταν και η πρώτη αποικία που ιδρύθηκε από τους Μιλήσιους στις ακτές της Βουλγαρίας. Πολλά αρχαιολογικά εκθέματα που βρίσκονται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, προέρχονται από την Απολλωνία.

Επόμενοι σταθμοί της εκπομπής είναι η Μεσημβρία σήμερα λέγεται Νέσεμπαρ και είναι το πολυτελέστερο τουριστικό θέρετρο της Βουλγαρίας- και η παρακείμενη Αγχίαλος, γνωστή από τους αρχαίους χρόνους για τα θερμά λουτρά της, η οποία ήταν αποικία της Απολλωνίας.

Η μεγαλούπολη Βάρνα --το σημαντικότερο λιμάνι της Βουλγαρίας- χτίστηκε πάνω στην αρχαία Οδησσό. Ήταν η πόλη με την οποία ο Περικλής «έκλεισε» συμφωνία και εξασφάλισε νέες πηγές σιταριού για την Αθήνα.

Αφήνοντας τη Βουλγαρία για να μπούμε στη Ρουμανία, πάντα κατά μήκος των δυτικών ακτών, συναντάμε την Κάλλατι, σημαντικό λιμάνι στην αρχαιότητα όπως και στις μέρες μας. Η πόλη Τόμις είναι η σημερινή Κωνστάντσα, το πιο μεγάλο λιμάνι της Ρουμανίας. Τα λίγα κατάλοιπα της αποικίας έχουν ενσωματωθεί στο πάρκο της πόλης, ενώ τα πλούσια ευρήματα εκτίθενται στο μουσείο της.

Βορειότερα βρίσκεται η Ίστρος, αποικία των Μηλισίων, με το πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα μουσείο της.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top