Select Menu


Όταν ο φιλελεύθερος επενδυτής George Soros χάρισε $1.8 εκατομμύρια στο National Public Radio (NPR), προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση, η οποία μάλιστα απείλησε τη κρατική χρηματοδότηση του NPR. Η κίνηση του όμως αυτή, απλά συμπληρώνει τη τεράστια επιρροή που ήδη ασκεί ο δισεκατομμυριούχος σε όλα τα συμβατικά ΜΜΕ.

Ο Soros  ξόδεψε περί τα $27 δισ. για να ηττηθεί ο Μπους το 2004, και έχει ισχυρούς δεσμούς με περίπου 30 ειδησεογραφικά μέσα, μεταξύ των οποίων είναι και οι New York Times, Washington Post,  Associated Press, NBC και ABC.

Επιφανείς δημοσιογράφοι, όπως η Christiane Amanpoure  του ABC, και άλλοι, συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια που εισπράττουν τα μετρητά του Soros. Κι αυτό συμβαίνει παρά τη σαφή ηθική δεοντολογία της Ένωσης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων που μεταξύ άλλων επιβάλλει την «αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων». Πρόσφατα, το κέντρο Media Research Center Business & Media Institute ξεκίνησε έρευνα για την επίδραση του George Soros στα ΜΜΕ.

Το νέο ειδησεογραφικό μέσο ProPublica που εξειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, και που πρόσφατα κέρδισε για δεύτερη φορά  βραβείο Pulitzer, εισέπραξε πολλά εκατομμύρια από το ίδρυμα Sandler, ώστε «να ενισχυθεί «η προοδευτική του υποδομή», όπου «προοδευτική» σημαίνει «πολύ φιλελεύθερη». Το 2010 εισέπραξε επιχορήγηση $125.000 (για κάθε έτος), από το Open Society Foundation (OSF). Αν αναρωτιέστε ποιος κρύβεται πίσω απ όλα αυτά, το OSF έχει ως ιστότοπο το www.soros.org. Πρόκειται για ένα δίκτυο περισσότερων από 30 διεθνή ιδρύματα, που χρηματοδοτεί ο Soros, έχοντας ήδη προσφέρει πάνω από $8 δισ.

Τα ρεπορτάζ του ProPublica είναι εξαιρετικά και γράφονται από κορυφαίους δημοσιογράφους οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εργαστεί για τα μεγαλύτερα μέσα στης Αμερικής. Τα θέματα όμως που διαπραγματεύονται είναι συνήθως «αριστερίστικα». Ο κατάλογος των μεγάλων τους ρεπορτάζ έχει να κάνει κυρίως με επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εταιριών, εταιριών ενέργειας, τη βιομηχανία της υγείας, την ιδιωτική παιδεία, κλπ.  Αν σε αυτά προσθέσουμε και κάποια άλλα που επιτίθενται εναντίον του στρατού, ή που έχουν να κάνουν με τη φυλακή του Guantanamo, τότε μιλάμε για την απόλυτη δημοσιογραφική φαντασίωση: Τεράστιο προϋπολογισμό, πολλούς ειδησεογραφικούς εταίρους, και μια φιλελεύθερη ατζέντα που δεν γνωρίζει καθόλου όρια από πλευράς των διαφημιστών.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ουδέτεροι. Οι περισσότεροι κατακρίνουν την ανάμιξη του χρήματος στη πολιτική. Είναι συνηθισμένο να ακούμε από πλευράς αριστερών, τη κατηγορία ότι οι συντηρητικοί έχουν όλοι εξαγοραστεί από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εδώ όμως δεν βλέπουμε κανέναν δημοσιογράφο να ανησυχεί για τη προέλευση των χρημάτων του.

Ο συγγραφέας ενός βιβλίου περί της δημοσιογραφικής δεοντολογίας Fred Brown, σημειώνει πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια αναφορικά με τις διασυνδέσεις τους, και να είναι ειλικρινείς για τις σχέσεις  τους με όσους τους χρηματοδοτούν.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει. Για παράδειγμα, το βιογραφικό της

Christiane Amanpoure αναφέρει πολλά για τη μακροχρόνια καριέρα της, το χρόνο που εργάστηκε στο CNN, τα βραβεία που της απονεμήθηκαν, κλπ. Δεν αναφέρει όμως τις σχέσεις της με το Center for Public Integrity, που χρηματοδοτεί ο … Soros.

Αν οι δημοσιογράφοι ήταν πιο ειλικρινείς, θα έπρεπε να παραδεχτούν τις σχέσεις που έχουν με ομάδες οι οποίες προωθούν μια φιλελεύθερη ατζέντα, οι περισσότερες από τις οποίες χρηματοδοτούνται από τον ακραία φιλελεύθερο George Soros. Επομένως, επειδή κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, ας μη περιμένουμε να δούμε διαφάνεια…

S.A.-FOX News

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top