Select Menu


Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων «φυσικών» παραγόντων, η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου δείχνει να επιταχύνεται την τελευταία δεκαετία, προειδοποιεί επιστημονική έκθεση στην Ισπανία.

Από το 2001 έως σήμερα η στάθμη έχει ανυψωθεί κατά 20 εκατοστά, σύμφωνα με την έκθεση Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση, πάντως, δεν διευκρινίζει αν τα συμπεράσματα έχουν υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Η εκτίμηση ότι η στάθμη έχει ανέβει 20 εκατοστά σε μια δεκαετία φαίνεται μεγάλη: Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), από το 1900 έως το 2006 η στάθμη των ωκεανών είχε ανέβει κατά 10-20 εκατοστά.

Σύμφωνα επίσης με ισπανο-βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Journal of Geophysical Research-Oceans, και βασίστηκε στα μοντέλα της IPCC, η άνοδος της στάθμης στη Μεσόγειο μέχρι τα τέλη του αιώνα θα κυμανθεί από 3 έως 61 εκατοστά.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε κλιματικά δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 1943-2008 και συλλέχθηκαν με ένα σύστημα παρατήρησης «μοναδικό στην Ισπανία και πρωτοποριακό στην Ευρώπη».

Σε άνοδο φέρεται να βρίσκεται και η περιεκτικότητα της Μεσογείου σε αλάτι, πιθανώς λόγω της αυξημένης εξάτμισης, η οποία οφείλεται με τη σειρά της στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Διακυμάνσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου ανέβηκε τον 20ό αιώνα κατά 0,7 έως 0,8 βαθμούς Κελσίου, όσο και η θερμοκρασία του αέρα.

Η θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο ανεβαίνει όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, υπάρχουν όμως και αποκλίσεις λόγω «φυσικών» ατμοσφαιρικών μεταβολών: Το διάστημα 2005-2008, «η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν πιο αργή από ό,τι στα τέλη του 20ού αιώνα».

Όσον αφορά τη στάθμη, ο ρυθμός ανόδου ήταν μικρότερος στη Μεσόγειο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο στα τέλη του 20ού αιώνα. Αιτία ήταν η υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή.

«Το επίπεδο της θάλασσας στη Μεσόγειο ανέβαινε κατά 1 έως 1,5 χιλιοστό ανά έτος από το 1943, αυτό όμως δεν φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι τώρα η ταχύτητα ανόδου επιταχύνεται» δήλωσε ο Μανουέλ Βάργκας Γιάνιεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Αυτού του είδος οι αποκλίσεις «πάντα θα συμβαίνουν. Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα» εξηγούν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν επίσης ότι, λόγω της «αδράνειας» με την οποία η θάλασσα αντιδρά στις θερμοκρασιακές μεταβολές της ατμόσφαιρας, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού και της στάθμης θα συνεχιστεί ακόμα και αν σταθεροποιηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top