Select Menu

Τελευταία Ενημέρωση (23/03-02:12πμ)
Δείτε την αναμετάδοση από τη Χάγη για την προσφυγή της FYROM (Live)
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
LIVE STREAMING
Τελευταία Ενημέρωση (23/03-02:12πμ)
  • Χάγη:..Άσχετη η ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος»
    «Πως μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ή ο καθορισμός μιας λεωφόρου με τον όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πράξεις που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο;» ρώτησε ο Philippe Sands, νόμιμος εκπρόσωπος της πΓΔΜ στη δίκη κατά της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    Ο Σαντς, αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ,ότι η χώρα αυτή (η Ελλάδα) βρίσκεται σε ‘ πλήρη απόγνωση’ αφού κανένα από τα επιχειρήματά της, δεν δικαιολογεί την αντίθεσή της, στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

    «Πως είναι δυνατόν μια φωτογραφία που δείχνει ένα ακροατήριο σε ένα παιχνίδι μπάσκετ να ανεμίζει μια σημαία που απαγορεύτηκε, ως αιτιολόγηση για την άρνησή της στο ΝΑΤΟ;», ρώτησε ο βρετανός νομικός, υποστηρίζοντας τις σκοπιανές θέσεις.
    Όσον αφορά τις αξιώσεις της Ελλάδας, ότι τα Σκόπια δεν τηρούν την συμφωνία του ’95, ο Σαντς, ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις αυτές αποτελούν έναν ελιγμό της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να αποφύγει την ευθύνη για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

    «Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την προσφεύγουσα (πΓΔΜ)», δήλωσε ο Σαντς.
    «Αλλά, ακόμη και εάν (η πΓΔΜ) έχει παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία, πράγμα που δεν συμβαίνει, δεν έχει σημασία σε αυτήν την διαμάχη, ώστε να δικαιολογηθεί η παραβίαση του άρθρου 11 της Συμφωνίας.

    Σήμερα το απόγευμα έληξε η παρουσίαση των σκοπιανών επιχειρημάτων.
    Την Πέμπτη και την Παρασκευή η Ελλάδα θα υποβάλλει τα αντεπιχειρήματά της, ώστε να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της ακροαματικής διαδικασίας.

  • Το κατηγορητήριο των Σκοπιανών 
    Βασικό σημείο αναφοράς  είναι η παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης
    Συμφωνίας πΓΔΜ-Ελλάδας , 1995

    Στο άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (1)  δεν συμφωνείται  μόνο να μην παρεμποδιστεί η ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά αποτρέπει την Ελλάδα να  ασκήσει πίεση που  θα έχει ως στόχο τον αποκλεισμό της πΓΔΜ.

    Οι αντιπρόσωποι  των Σκοπιανών στη Χάγη,  προσπαθούν με  βασικά επιχειρήματα  να αποδείξουν ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως, αυτές, απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, για συναίνεση στην ένταξη, της πΓΔΜ, στο ΝΑΤΟ.
    «Παρόμοια  ήταν η δραστηριότητα του εναγόμενου (σ.σ. της Ελλάδας) κατά τα έτη 2007 και 2008, εφαρμόζοντας μια  έντονη διμερή και πολυμερή εκστρατεία (κατά της FYROM),  προς τα μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων οργανισμών, εμπίπτοντας, έτσι,  σε παράβαση της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 11 της Συμφωνίας», ισχυρίστηκε ο Τζον Μάρφι, νόμιμος συνήγορος της πΓΔΜ.

    Η Ελλάδα δεν πρέπει να επικαλείται την ανεπίλυτη διαφωνία του ονόματος ως λόγο για την στάση της. Το πρόβλημα με το όνομα και η Ενδιάμεση Συμφωνία, είναι σαφώς, ανεξάρτητα θέματα, όπως άλλωστε ανεξάρτητη είναι  η αγωγή αυτή, από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται  με το όνομα.

    Οι συνήγοροι της πΓΔΜ θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο κομμάτι στο οποίο η Ελλάδα δεν συνηγόρησε υπέρ  της FYROM, δημιουργώντας, στην ουσία,  ένα πρόβλημα. Υπενθυμίζοντας, μάλιστα, τις δηλώσεις των ηγετών της νατοϊκής Συμμαχίας, οι οποίοι εκλήθησαν να συμφωνήσουν με την Ελλάδα και όλα αυτά αποτελούν  σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει παρέμβαση της Ελλάδας, στον αποκλεισμό της FYROM.

    Ο υπουργός των Σκοπίων (δ) στην ακρόαση των δικηγόρων
    «Το άρθρο 11 προβλέπει μόνο μία ορισμένη περίπτωση στην οποία μπορεί να εκδηλωθεί αντίρρηση. Αυτή είναι  εάν ο αιτών προβάλλει ως όνομα της χώρας το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στην περίπτωση αυτή ο εναγόμενος μπορεί να προβάλει ένσταση. Αλλά μηνύεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία ότι δεν επιτρέπει σε τρίτους να αντιταχθούν,  για κάθε λόγο, για τους οποίους οικειοθελώς αποφασίσουν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 11 της παραγράφου 1» (σ.σ. δηλαδή, όταν και τα δύο μέρη παραδέχονται  και αποκαλούν την FYROM, ως  «Δημοκρατία της Μακεδονίας»)  ισχυρίστηκε ο Μάρφι, συνήγορος της πΓΔΜ.

    Ένα από επιχειρήματα τα οποία τίθενται, είναι να μην υποστηριχθεί η υπαγωγή στο καθεστώς της προσωρινής αναφοράς,  με ενδεχόμενο φόβο, ότι, μελλοντικά, οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον όνομα ‘Μακεδονία’. Αν δεχθούμε αυτήν την αυθαίρετη  διάταξη της ερμηνείας , τότε η

    Ενδιάμεση Συμφωνία δεν έπρεπε να υπάρχει.
    (σ.σ. ένα βασικό και πραγματικό επιχείρημα. Δηλαδή,  η προσωρινή αναφορά της FYROM, ως « πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα έπαυε να αναφέρεται, συν τω χρόνω, από τις νατοϊκές χώρες,  και αντί αυτής θα επικρατούσε, χάρις ευκολίας, η ονομασία «Μακεδονία»)

    Ο συνήγορος των Σκοπίων θα διατυπώσει την άποψη ότι  «η σύνταξη της ελληνικής επιχειρηματολογίας έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ομιχλώδους σκοπού,  καθώς επικεντρώνεται  να αποδείξει ότι η Συμφωνία του ’95 στην πράξη δεν τηρείται από τα Σκόπια, είπε ο Murphy.
    «Σε όλα αυτά προστίθεται και η δημόσια αναγνώριση της Μπακογιάννη που δεν απορρίπτει την επίδειξη πολιτικής δειλίας «Το άρθρο 22 επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της συμφωνίας δεν πρέπει να έχουν πολιτικά κίνητρα», δήλωσεο ο Σάντς. (2)

    Η υπεράσπιση από την πλευρά της Ελλάδας, κατηγορεί την πΓΔΜ, ότι παραβίασε ουσιαστικά τα τμήματα της συμφωνίας με την χρήση των λεγόμενων ελληνικών συμβόλων και την ανάγκασε να λάβει τα μέτρα αυτά. Οι συνήγοροί της αναφέρουν ότι η χώρα δεν έχει επικριθεί  ποτέ και για τίποτε, για τη τήρηση της ενδιάμεσης συμφωνίας, σε αντίθεση με την πΓΔΜ. Μάλιστα, περιμένουν την ετυμηγορία του Δικαστηρίου να δικαιώσει την Ελλάδα, ώστε να τηρηθεί η συμφωνία που υπεγράφη από τα δύο μέρη.

    «Από την ανεξαρτησία της ενάγουσας  (πΓΔΜ)  έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένως πολυάριθμα εμπόδια που εμποδίζουν στην απόλαυση των βασικών στοιχείων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου πρέπει να απαιτήσει αυτόν τον συνεχή κατατρεγμό,  να παύσει από τον εναγόμενο», δήλωσε ο καθηγητής Genevieve Burda Bastid.

    Ο Murphy απορρίπτει τους ελληνικούς ισχυρισμούς
    Ο συνήγορος της πΓΔΜ, Τζον Μάρφι, απέρριψε τους ισχυρισμούς της ελληνικής υπεράσπισης, ότι, δηλαδή,  η ελληνική άρνηση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, οφείλεται στην έλλειψη σχέσεων καλής γειτονίας και στην ύπαρξη αλυτρωτικής απειλής.
    «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη του αλυτρωτισμού σήμερα με δηλώσεις για την Ελλάδα» αξιολόγησε ο Μάρφι.

    Επίσης, ο Βέλγος δικηγόρος Pierre Klein απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το βέτο του Βουκουρεστίου δεν ήταν της Αθήνας, ενός κράτους δηλαδή, αλλά μια κοινή απόφαση των ηγετών της Συμμαχίας.

    «Σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Το αντικείμενο της παρούσας υπόθεσης δεν είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ, αλλά η απόφαση της Ελλάδας να θέσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας  για την πΓΔΜ, μια απόφαση η οποία ελήφθη πριν από την σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Ο αποκλεισμός της FYROM είχε ήδη ανακοινωθεί και υπήρξαν Έλληνες πολιτικοί που αναφέρθηκαν τι συνιστά η παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», ισχυρίστηκε ο Κλάιν.

    (1).  (σ.σ.) Τι λέει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας
    Άρθρο 11, παράγραφος 1.
    Κατά την έναρξη της ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η χώρα του Πρώτου Μέρους συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση ή τη συμμετοχή της χώρας του Δευτέρου Μέρους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς των οποίων η χώρα του πρώτου μέρους είναι μέλος.
    Ωστόσο η χώρα του Πρώτου Μέρους  έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή αναφέρεται ανωτέρω, εάν στην έκταση του, η χώρα του Δεύτερου Μέρους αναφέρεται  στην εν λόγω οργάνωση ή φορέα με διαφορετικό τρόπο από ό, τι στην παράγραφο 2 του ψηφίσματος 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας,  των Ηνωμένων Εθνών)
    (2)
    Και το άρθρο 22
    «Η παρούσα  Ενδιάμεση Συμφωνία δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε άλλου κράτους ή οντότητας και δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, που, ήδη, ισχύουν και τις οποίες τα μέρη έχουν συνάψει με άλλα κράτη ή διεθνείς οργανισμούς».

  • Χάγη: «Ο Καραμανλής αναγνώρισε το βέτο στο Βουκουρέστι»
    Ο Bρετανός καθηγητής Φίλιπ Σαντς/ Philip Sands, ο οποίος είναι μέλος της σκοπιανής νομικής ομάδας, υπενθύμισε το ιστορικό της δημιουργίας του σκοπιανού κράτους το 1944.
    «Το κράτος που ονομάζεται σήμερα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήταν γνωστό ως Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας και ως Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του  ονομάστηκε ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, το 1991», είπε ο Σάντς.

    «Περισσότερες από πέντε δεκαετίες, δηλαδή περισσότερα από 50 χρόνια, ο κατηγορούμενος δεν είχε αντιρρήσεις για το όνομα του ενάγοντος» υποστήριξε ο Βρετανός νομικός.

    Επίσης ο Τζον Δ. Μάρφι, /J. Murphy, ο οποίος είναι και αυτός μέλος της σκοπιανής νομικής ομάδας, δήλωσε, ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, ήταν αντίθετη στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

    «Στο τέλος του 2007 και στις αρχές του 2008, ο κατηγορούμενος, άρχισε μια άγρια και συστηματική εκστρατεία κατά της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μόνο και μόνο, γιατί δεν είχε επιλυθεί η διαφορά με το όνομα», είπε ο Μάρφι.

    «Πέρα από την ενδιάμεση συμφωνία, η Ελλάδα δήλωσε ότι θα προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα». Ο Μάρφι αναφέρθηκε σε ομιλία του  Έλληνα, τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, τον Απρίλιο του 2008, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    «Αποφασίσαμε ομόφωνα, η Αλβανία και η Κροατία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Λόγω του ελληνικού βέτο η FYROM  δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Είπαμε σε όλους, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι η αποτυχία επίλυσης της διαφοράς, θα εμπόδιζε την ένταξή τους στη Συμμαχία. Και αυτό κάναμε», ανέφερε ο Μάρφι επικαλούμενος μέρος της ομιλίας Καραμανλή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Η Σκοπιανή ομάδα θα συνεχίσει ν αναπτύσσει τα επιχειρήματά της μέχρι και αύριο. Μετά στις 24 και 25 Μαρτίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να θέσει τα αντεπιχειρήματά της.
    Στη δεύτερη φάση, στις 28 Μαρτίου, η νομική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την πΓΔΜ, θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει προφορικά στους ελληνικούς ισχυρισμούς. Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου και η τελευταία λέξη θα είναι της ελληνικής πλευράς.
Τελευταία Ενημέρωση (22/03-01:12πμ)

  • Μιλόσοσκι στη Χάγη: Η Ελλάδα να συμμορφωθεί με την Ενδιάμεση Συμφωνία
    Ο Σκοπιανός εκπρόσωπος στη δίκη κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μίλησε πρώτος στην εκδίκαση της υπόθεσης της πΓΔΜ κατά της Ελλάδας.
    Ο Μιλόσοσκι έκανε μια σύντομη επισκόπηση της σκοπιανής πολιτικής συμβολής,  στην περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη από την στιγμή της ανεξαρτησίας της χώρας και υπεραμύνθηκε για το δίκαιο και νόμιμο αίτημά της, στην ένταξη των διεθνών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ.
    Ο υπουργός των Σκοπίων προέβη σε  μια διαχρονική αναφορά από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, την ένταξή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη και στη συμφωνία πλαισίου του 2001, μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών της χώρας, όταν βρισκότανε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.
    Ο Μιλόσοσκι, τόνισε ότι από την ώρα της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ, η Ελλάδα άρχισε να επισημαίνει την αντίθεσή της, σε σχέση με την χρήση της συνταγματικής ονομασίας της, υπενθυμίζοντας, στο δικαστήριο, το χρονικό διάστημα από το οικονομικό εμπάργκο έως την ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.  Μια συμφωνία, την οποία καθόρισε ως άριστο αποτέλεσμα συνεργασίας, διαλόγου και ανάπτυξης των δύο μερών και έφθασε στο 2008, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αντέδρασε στην ένταξή της, παραβιάζοντας τη συμφωνία αυτή.
    «Αυτή η υπόθεση αφορά τη συμμόρφωση του εναγόμενου προς τις υποχρεώσεις που έχει μέσα στα πλαίσια της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Το αίτημά μας αφορά τις παραβιάσεις του εναγόμενου», δήλωσε ο Μιλόσοσκι.
    Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ακόμη,  ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς του εναγόμενου, η πΓΔΜ έφερε  τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όχι για την προβολή επίλυσης της διαφοράς για το όνομα, αλλά για την απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε, να υποχρεώσει την Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία του 1995.
    «Η συμφωνία προβλέπει το δικαίωμα στη χώρα μου να διαπραγματευθεί χρησιμοποιώντας το συνταγματικό της όνομα στις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς ή ακόμη και με άλλες χώρες, όταν αυτές χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της χώρα μου.
    Αφού παραβιάζει την συμφωνία προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχουν παραβιάσεις της συμφωνίας από εμάς. Επίμονα και κακώς επιμένει ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στην συμπεριφορά του ΝΑΤΟ. Για να είμαστε απολύτως σαφείς δεν ζητάμε από το Δικαστήριο να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση ή εντολή σε σχέση με το ΝΑΤΟ ή για οποιαδήποτε άλλον οργανισμό»
    , δήλωσε ο Μιλόσοσκι.
    Η διαδικασία ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου του Δικαστηρίου, το οποίο προωθεί την Ad-hoc διαδικασία με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, Μπούντισλαβ Βούκα και Εμμανουήλ Ρούκουνα.
    Μετά την ομιλία του Μιλόσοσκι θα παρουσιάσουν οι δικηγόροι της σκοπιανής πλευράς τις ερμηνείες και τις νομικές πτυχές της παραβίασης από την Ελλάδα, μιας παραγράφου του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας.
    Οι σχετικές ερμηνείες θα  συνεχιστούν αύριο το πρωί και το απόγευμα.
Τελευταία Ενημέρωση (22/03-21:22μμ)
  • The Sunday Times: Λαδώθηκε ο «συνήγορος» των Σκοπίων Zoran Thaler!
    Η βρετανική εφημερίδα «The Sunday Times» κατηγορεί τρεις ευρωβουλευτές για δωροδοκία, ένας εκ των οποίων είναι ο εισηγητής της έκθεσης προόδου για την ΠΓΔΜ, η οποία οδεύει προς υιοθέτηση στην ολομέλεια του Σώματος και παίρνει καθαρά το μέρος των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας, ζητώντας μάλιστα έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων... Πρόκειται για το Σλοβένο ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζόραν Τάλερ.
    Οι αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,το οποίο αποφάσισε να κινήσει διαδικασία έρευνας. Εκτός του Σλοβένου Ζόραν Τάλερ, οι άλλοι δύο ευρωβουλευτές που, σύμφωνα με την «The Sunday Times», ήταν πρόθυμοι «να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους» είναι ο επίσης σοσιαλιστής και πρώην αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης Αντναν Σεβερίν καθώς και ο Αυστριακός χριστιανοδημοκράτης Ερνστ Στράσερ, ο οποίος παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής κατόπιν εντολής του ΕΛΚ, αμέσως μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας.
    Αποδείξεις
    Η εφημερίδα προθυμοποιήθηκε να προσκομίσει στο Ευρωκοινοβούλιο όλες τις αποδείξεις και τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η κατηγορία για δωροδοκία κατά των «3» ευρωβουλευτών. Η μέθοδος που ακολούθησαν οι δημοσιογράφοι της «The Sunday Times» για να αποκαλυφθούν οι «3» είναι καθαρά αγγλοσαξονική.
    Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας παρουσιάστηκαν στους τρεις ευρωβουλευτές ως λομπίστες και πρότειναν 100.000 ευρώ στον καθένα ετησίως, με αντάλλαγμα την υποβολή τροπολογιών και γενικά τη «θερμή» υποστήριξή τους στη συζήτηση εκθέσεων που ενδιαφέρουν τα λόμπι στα οποία εργάζονται. Και οι τρεις ευρωβουλευτές αποδέχτηκαν αμέσως την προσφορά...
    Φυσικά, μετά την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας δημιουργούνται πολλές υπόνοιες για το ρόλο που έπαιξε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ στην υιοθέτηση την περασμένη Τετάρτη της έκθεσης προόδου για τα Σκόπια από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
    Μάλιστα, ο κ. Τάλερ προσκάλεσε στη συζήτηση ως εισηγητή της εν λόγω έκθεσης τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών Μ. Γιαννάκου, Μ. Κοππά και Γ. Κουμουτσάκου. Στο σχέδιο ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, «συγχαίρουν την κυβέρνηση των Σκοπίων για την αποτελεσματική και ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε» και «εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι το Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει λάβει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όπως συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δεύτερη συνεχή χρονιά»...
    Οσον αφορά το θέμα του ονόματος, το σχέδιο ψηφίσματος «εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το γεγονός ότι η διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα εξακολουθεί να κλείνει το δρόμο της χώρας προς την Ε.Ε και υπενθυμίζει τη σύστασή του προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
    Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε μια τροπολογία τους την ανησυχία τους για τη «χρήση των ιστορικών επιχειρημάτων κατά την τρέχουσα συζήτηση, τα οποία απειλούν τις αυξανόμενες εντάσεις με τους γείτονες και δημιουργούν νέους εσωτερικούς διαχωρισμούς».
    Η έκθεση του Ζ. Τάλερ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, που συνέρχεται στις αρχές Απριλίου (4-7). Εκτός εάν αναβληθεί το ψήφισμα αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τις κατηγορίες εναντίον του. Οπως και να το κάνουμε, 100.000 ευρώ το χρόνο είναι αυτά... *


Συρόμαστε στα δικαστήρια από τους Σκοπιανούς
Εκεί μας κατάντησαν οι αστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ:[1] να συρόμαστε στα δικαστήρια από τους ψευτομακεδόνες Σκοπιανούς, οι οποίοι οικειοποιούνται τα ιστορικά μας σύμβολα, αντί να τους καθίζουμε εμείς στο σκαμνί για τους αλυτρωτισμούς τους της κακιάς ώρας. Αλλά, όταν δεν τους χτυπάμε, αποθρασύνονται! Από τις 21 ως τις 31 Μαρτίου, εκδικάζεται λοιπόν στη Χάγη η προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της χώρας μας, για το βέτο που άσκησε το 2008 η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Οι Σκοπιανοί φωνάζουν για δήθεν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λέγοντας ότι η Αθήνα είχε δεσμευτεί να μη θέσει προσκόμματα στην ενταξιακή τους πορεία στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.


Ομόφωνη... πόρτα στα Σκόπια
Φυσικά, δεν έχουν πάτημα. Βέτο δεν υπήρξε. Απειλή άσκησης δικαιώματος αρνησικυρίας, ναι, υπήρξε, αλλά μέχρι εκεί. Μπροστά σε αυτή την απειλή, οι σύμμαχοί μας (και οι «σύμμαχοί» μας) έκαναν πίσω και απρόθυμα, ψήφισαν όπως ψήφισαν και ΟΜΟΦΩΝΑ. Φυσικά, οι Σκοπιανοί δεν πάνε πουθενά... Ας στραφούν κατά όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ή της Συμμαχίας στο σύνολό της. Όμως, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού: αντί να κατηγορούμε εμείς τους Σκοπιανούς για τη χρήση εκ μέρους τους των εθνικών μας συμβόλων, την οικειοποίηση της ιστορίας μας και τους γελοίους όσο και εξωφρενικούς αλυτρωτισμούς τους (βλέπετε χάρτες που «περιλαμβάνουν» τη Θεσσαλονίκη στα... Σκόπια!), βρισκόμαστε και... κατηγορούμενοι! Και αυτό γιατί οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις από το 1995 και μετά, δεν έκαναν το στοιχειώδες: να φτιάξουν έναν ογκώδη φάκελο, με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στα Σκόπια (βλέπετε σφαγή Αλβανόφωνων στο Λούμποτεν, το 2001, για την οποία ουδείς Σλαβόφωνος τιμωρήθηκε, αλλά και απόκρυψη στατιστικών για τους χιλιάδες Ελληνόφωνους των Σκοπίων), τους αλυτρωτισμούς της κακιάς ώρας και την οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας, προωθούσαν «οικονομικές συμφωνίες», νομίζοντας ότι έτσι μπορούν να εξαγοράσουν τον κάθε Γκρουέφσκι, ο οποίος σημειωτέον, μας προέκυψε και γενίτσαρος...

Πήραν το μάθημα;
Ελπίζουμε οι «πρωτάρηδες» και πάσης φύσεως ενδοτικοί στο ελληνικό ΥΠΕΞ και στην ελληνική κυβέρνηση γενικότερα, να πήραν το μάθημα. Γιατί όπως και να το κάνεις, είναι εξευτελιστικό να σε «σέρνουν» στα δικαστήρια οι άνευ ταυτότητας και «ξυπόλυτοι» γείτονες. Άσχετα αν δεν τους βγει, όπως είναι το πιθανότερο, η παρτίδα, μιας και είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να επικαλούνται το διεθνές Δίκαιο... Από εκεί και πέρα: άσχετα από το ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, εκθέτοντας τα πολλά «ανομήματα» των Σκοπιανών, καλό θα ήταν να γίνουμε πιο αποφασιστικοί, όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιους γείτονες. Αλλιώς, θα υποστούμε και άλλες ταπεινώσεις.

Οπτικό Ντοκουμέντο από την ευλαβική προσήλωση των Σκοπιανών Κυβερνήσεων στην Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995 εώς σήμερα!!![2]

Η διαδικασία στο ΔΔΧ, διαιρείται ακολούθως  σε δύο φάσεις.

Η  πρώτη αρχίζει  την  21-22  Μαρτίου όπου θα ακουστούν οι προφορικές απόψεις των Σκοπίων και 24-25 Μαρτίου της χώρας μας.

Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον  δεύτερο γύρο, στις 28 Μαρτίου για τα Σκόπια και στις 30 Μαρτίου για την χώρα μας.

Τα κείμενα που υποβλήθηκαν από τα δύο Κράτη παραμένουν αδημοσίευτα μέχρι τις 21 Μαρτίου 2011.

Εμείς σας παρουσιάζουμε Οπτικό Ντοκουμέντο από τις Συνεχείς Παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 95 από επίσημους κρατικούς φορείς στα Σκόπια.

- Ο  Σκοπιανός Πρόεδρος Ιβάνοφ μέχρι πρότινος
είχε σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας
μέσα στο…ίδιο του το γραφείο!!
ivanov34 Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

- Αλλά και σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως στην επέτειο θανάτου του Nikola Karev,
ο ήλιος της Βεργίνας δεν λείπει από το προσκήνιο.
ivanov vergina sun Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

- Η περίφημη φωτογραφία με τον  Πρωθυπουργό των Σκοπίων,
Νίκολα Γκρούεφσκι να προσκυνάει μπροστά
από αλυτρωτικό χάρτη της “Ενωμένης Μακεδονίας”
normal gruevski34 Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

- ”Θαυμαστής” του Ήλιου της Βεργίνας αποδεικνύεται και ο Γκρούεφσκι,
όπως φαίνεται από τις επόμενες φωτογραφίες.

tumblr lhdw5iHesH1qhbwzio1 500 Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς


gruevski37 Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

- Ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Μιλόσοσκι,
τιμάει και αυτός το…έθιμο μαζί με τον γιο του!!
 27 08 10 352781 1 Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς
-O Πρώην Υπουργός Εξωτερικών
slobodancasule Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

- Ο Πρώην Δήμαρχος των Σκοπίων
Trifun Kostovski Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

- Πρώην και Νυν Μέλη της Κυβερνήσεως
normal boskovski2 Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

- Υπουργείο Αθλητισμού των Σκοπίων
sports34 Οπτικό Ντοκουμέντο από τις συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς

Φωτογραφίες σαν τις παραπάνω που αποδεικνύουν ακράδαντα την κατάφωρη και συστηματική παραβίαση απο την Σκοπιανή Ηγεσία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας υπάρχουν αρκετές στο διαδίκτυο. Η συνεχιζόμενη παραβίαση και αδιαλλαξία των Σκοπίων μας έδινε ανέκαθεν το δικαίωμα να καταγγείλουμε την συμφωνία αυτή, πολύ περισσότερο εφόσον η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 επιβάλλει αποχή από κάθε μορφής προπαγάνδα και επιτάσσει διαπραγμάτευση ουσιαστικά μόνο για το όνομα. 

Όμως η απαράδεκτη υποχωρητικότητα και χαρακτηριστική ανικανότητα που επέδειξαν και συνεχίζουν αυξανόμενα να επιδεικνύουν οι εκάστοτε ηγεσίες του ΥΠΕΞ, μας οδήγησαν στην δυσμενή θέση που έχουμε περιέλθει σήμερα. Να μας πηγαίνουν στην Χάγη για παραβίαση της συνθήκης, αυτοί που ουσιαστικά δεν σταμάτησαν ποτέ να την παραβιάζουν!!!

Πηγή
1 - 2

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top