Select Menu

Γράφει ο Πύρινος Λόγιος

Εδώ και μέρες, ξεκινήσαμε αυτήν την αναγκαία "Βουτιά" στα Αδυτα της Ελληνικής Ιστορίας, προσπαθώντας να καταγράψουμε τους Μαύρους Προδότες του Εθνους μας, να παραδειγματιστούμε και να αποτινάξουμε πλέον μια και καλή ενα σάπιο καθεστώς 190 χρόνων! Σήμερα το 4ο Μέρος (Β' Ενότητα) - Ανδρέας Παπανδρέου. Ο "χαρισματικός" Προδότης.


Απο το ΠΑΚ στο ΠΑΣΟΚ και την Εξουσία.


Φεύγοντας ο Παπανδρέου απο την Ελλάδα, μέσα στο αεροπλάνο που τον οδηγούσε πίσω στην άλλη "Πατρίδα", ήδη σκεφτόταν το πώς έπρεπε να αντιδράσει σ' αυτή τη κατάσταση και με ποιόν τρόπο. Αντίδραση βέβαια πάντα εκ του ασφαλούς. Τώρα το είχε μάθει πλέον καλά το μάθημά του. Δεν ήταν αυτός γεννημένος για - Πρόσωπο με Πρόσωπο - αντίδραση. Δύο φορές που το επιχείρησε, έφαγε και τίς δύο τα μούτρα του. Αρα; Τι μέλλει γενέσθαι;

Μόνο ένας τρόπος υπήρχε. Η ίδρυση ενός κινήματος, που θα είχε τη μορφή αντιστασιακού πυλώνα, μαζεύοντας όσους Ελληνες του εξωτερικού μπορούσε και  μ' αυτόν τον τρόπο να πίεζε ξένες κυβερνήσεις να τον βοηθήσουν να πάρει την εξουσία στην Ελλάδα. Ηξερε οτι ο Καραμανλής ήταν στο Παρίσι αυτοεξόριστος, ήδη 5-6 χρόνια. Ηξερε επίσης οτι αν γινόταν πολιτικές διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδος σε ευρωπαικό επίπεδο, ο πρώτος που θα πρότειναν για πρωθυπουργό θα ήταν ο Καραμανλής κι όχι αυτός. Γιατί; Μα επειδή ασφαλώς τα χε κάνει ολότελα θάλασσα και οι ευρωπαίοι δεν τον εμπιστεύονταν! Μόνο στους Αμερικάνους "συμπατριώτες" του είχε ελπίδες. Και δεν έπεσε καθόλου έξω σ' αυτή του τη σκέψη. Επρεπε λοιπόν να προλάβει τα πράγματα και να ιδρύσει το όποιο κίνημα είχε κατα νού το γρηγορότερο δυνατόν. Να μην τον προλάβει ο Καραμανλής.


Στην Αμερική, ο προσωπικός του φίλος απο τα φοιττητικά χρόνια Εντουαρντ Μπλέικ, που στο μεταξύ είχε πάρει κυβερνητικό πόστο στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ πρίν κάποια χρόνια, του προτείνει να συνεργαστεί σε ελληνικά θέματα με την ίδια τη CIA, η οποία θα μπορούσε να τον βοηθήσει να πάρει κάποια στιγμή την εξουσία στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου δεν το βρήκε καθόλου κακή ιδέα. Το αντίθετο μάλιστα. Ναί, εντάξει, αλλά πώς θα γινόταν;  Μα μόνο μέσω του Μπλεικ, ο οποίος θα ήταν αυτός που θα κανόνιζε τις συναντήσεις μέσω της  διαβόητης Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Ο,τι ήθελε η CIA το πετύχαινε και ο Ανδρέας το ήξερε καλά αυτό. Τις επόμενες μέρες, ο Μπλέικ τον φέρνει σε επαφή με κάποιον πράκτορα, που  αποκαλούνταν "ROCK", ο οποίος του πιστοποιεί το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας τόσο γι αυτόν, όσο και για το μέλλον της Ελλάδας. Αλλά δεν θα ήταν και τόσο καλή ιδέα η δράση αυτή να γινόταν σε αμερικανικό έδαφος. Θα έπρεπε να γίνει σε Ευρωπαικό. Και γι αυτό μόνο ένας τρόπος υπήρχε. Να δουλέψει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το οποίο και θα χρησιμοποιούσε ως Εδρα. Ετσι και έγινε. Ο Ανδρέας, μετα απο κάποιοες μέρες, λαμβάνει επιστολή απο το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (απόλυτα μελετημένες οι κινήσεις της διαβόητης και τρομερής CIA) που του προτείνει τη θέση του Καθηγητή Οικονομικών, με αρκετά σεβαστό μισθό και έξοδα διαμονής πληρωμένα. Η οικογένεια μετακομίζει στη Στοκχόλμη και μετα απο λίγο καιρό, ο Ανδρέας ιδρύει το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Αντιστασιακό Κίνημα) στις 28 Φεβρουαρίου του 1968 με μια ιστορική ομιλία του στην αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Μεταναστών, η οποία και άλλαξε το τότε πολιτικό σκηνικό. 


Γύρω του μαζεύτηκε σχεδόν ΟΛΗ την ελληνική διανόηση που ζούσε στο εξωτερικό (απο   καλλιτέχνες, μουσικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, ηθοποιούς και ασφαλώς φοιτητές), οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του τον Ελληνα Ηγέτη που θα ελευθέρωνε την Ελλάδα απ τα δεσμά της. Bάση της ιδρυτικής διακήρυξής του, το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα ιδρύθηκε «για να  αποτελέσει το κέντρο της δημοκρατικής αντιστάσης στην Ελλάδα». Ως καθήκον του,  η διακήρυξη όριζε «τον συντονισμό της αντιστάσης στην Ελλάδα» και σκοπό του «την ανατροπή της χούντας και την εγκαθίδρυση γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών που θα ήταν  εγγύηση της πλήρους και άνευ όρων λαϊκής κυριαρχίας θεμελιώμενης σε μια μόνιμη και στερεή βάση».Ακούγοντας αυτά τα βαρύγδουπα και άκρως ηρωικά, όλοι αυτοί που βρέθηκαν κοντά του σίγουρα έπρεπε να ελεγαν μέσα τους "Ε, δε μπορεί, τα πιστεύει αυτά που λέει!" Ναί, ασφαλώς και τα πίστευε εκείνη την ώρα που τα έλεγε, μόνο που όταν κατέβαινε απ το βήμα, το πρώτο που έκανε ήταν απλώς να τα...ξεχνάει! 


Οι μόνοι που τα θυμόντουσαν, ήταν οι συνεργάτες του και οι οπαδοί του, που τον ακολουθούσαν τυφλά! Στο μεταξύ στην Ελλάδα, οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ αντιστασιακοί υπέφεραν απο το ξύλο και τα βασανιστήρια της ΕΣΑ. Ο ήρωας Αλέκος Παναγούλης, που είχε κάνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Δικτάτορα, υπέστη ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ βασανισμούς. Βελόνες στη γλώσσα και ξερίζωμα των νυχιών, παγωμένα μπουγέλα, βιαιοπραγίες με γκλόμπ και σιδερογροθιές και ό,τι άλλο απάνθρωπο μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νούς και στην άλλη άκρη ο Ανδρέας, που...έκανε αντίσταση πίνοντας το ουισκάκι του (πάντα Black Label) συζητώντας παχιά λόγια με ευρωπαίους πολιτικούς και διανοητές, που παρασύρονταν απο το επικοινωνιακό "χάρισμα" του συνομιλητή τους και ταυτόχρονα δημιουργούσε και την πρώτη - επισήμως - εξωσυζυγική του σχέση με την Ολστερν Νίμπλουμ, μια νεαρή φοιτήτρια η οποία μένει μάλιστα και ...έγκυος, κάνοντας την Μαργαρίτα έξω φρενών δημιουργώντας απίστευτους καυγάδες στο σπίτι.... Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε λίγους μήνες γεννιέται και η κόρη της Νίμπλουμ, η Αιμιλία-Αντρέα, την οποία αναγκάστηκε να ...αναγνωρίσει έπειτα απο 15 ολόκληρα χρόνια, όντας Πρωθυπουργός της Ελλάδας...

Οι κοντινοί του άνθρωποι και συνεργάτες του, τα έβλεπαν όλα αυτά, απλά πίστευαν πως δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά...παραξενιές και ελαττώματα ενός πραγματικά "χαρισματικού" ανθρώπου και του έδιναν κι αυτοί με τη σειρά τους το...συγχωροχάρτι. Είχε βλέπεις τον τρόπο του ο Ανδρέας να τουμπάρει τους πάντες και να φέρνει τα πράγματα ακριβώς εκεί που ήθελε.

Στην Ελλάδα, εκτός απο τον Γιάννη Αλευρά, που ήταν ο κεντρικός ηγετικός σύνδεσμος του ΠΑΚ, σημαντικό ρόλο παίζει ο Σάκης Καράγιωργας, ο άλλος μεγάλος ήρωας της Αντίστασης και ένας απο τους ανθρώπους της διανόησης, ιδρυτής της αντιστασιακής οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα",
που λάτρεψε τον Παπανδρέου. Ο Καράγιωργας ήταν Καθηγητής της Παντείου και ταυτόχρονα ένας απο τους πιο σημαντικούς αντιστασιακούς.

Ο Παπανδρέου στήριζε πολλά σ' αυτόν. Και δεν είχε άδικο. Ομως, το 1969 σε μια απόπειρα τοποθέτησης βόμβας, εκρηγνυται ο πυροκροτητής και τον τραυματίζει σοβαρά. Αυτό το γεγονός αποτελεσε και την αφορμή της σύλληψής του, όπου, όντας βαριά τραυματισμένος, χάνοντας το αριστερό του χέρι, βασανίζεται απάνθρωπα. Στη δίκη που ακολουθεί, καταδικάζεται σε ισόβια και παρέμεινε στη φυλαή μέχρι  τη πτώση της Χούντας... Υπήρξαν πολλοί άλλοι αντιστασιακοί που πίστεψαν και πολέμησαν για χάρη του Ανδρέα, θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο σ΄αυτούς, απλά ανέφερα εδώ κάποιους που ενώ στηριξαν τον Παπανδρέου και πίστεψαν σ' αυτόν, εντούτοις αργότερα προδόθηκαν απο τον ίδιο τον Ηγέτη τους και χάθηκαν στη λήθη... Και φτάνουμε στον Ιούλιο του '74, όπου οι προδότες της Χούντας πέφτουν υπο το βάρος της επαίσχυντης προδοσίας τους έναντι της Κύπρου και του Εθνους και ο Φαίδων Γκιζίκης καλεί ευσπεσμένα τους πολιτικούς να αναλάβουν την εξουσία. Ο Παπανδρέου απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, μην αναλαμβάνοντας καμμιά πρωτοβουλία, σε αντίθεση με τους στενούς του συνεργάτες που του έλεγαν οτι "Επιτέλους ήλθε η ώρα" Ναί, ήλθε η ώρα για τους άλλους, όχι ακόμη για κείνον! Σιγά τωρα μη τυχόν κι ο ...γιαλαντζή επαναστάτης αναλάβει τέτοιο απίστευτο βάρος ευθύνης! Αστειεύεστε;

Οι πολιτικοί που μετείχαν στη σύσκεψη προτείνουν μια μεγάλη προσωπικότητα για να αναλάβει τη μετάβαση απο το χουντικό καθεστώς στη Δημοκρατία και που άκουγε στο όνομα Παναγιώτης Κανελλόπουλος,  επιφανής Έλληνας φιλόσοφος, πολιτικός και ακαδημαϊκός, ο "Νεστορας" της πολιτικής, όπως τον αποκαλούσαν. Το σχέδιο ήταν με επικεφαλής αυτόν και τον Γεώργιο Μαύρο στην Αντιπροεδρία, το Εθνος να αποτινάξει τη χουντική αλυσσίδα και να αντιμετωπίσει με θάρρος τη τραγωδία που του κληροδότησαν οι προδότες.  Και τότε συνέβη αυτό που διακαώς φοβόταν και ήθελε να προλάβει ο Παπανδρέου. Ο Ναύαρχος Αραπάκης μαζί με τον Ευάγγελο Αφέρωφ. διαφώνησαν με τους άλλους, προτείνοντας αντί του Κανελλόπουλου τον Κων/νο Καραμανλή, πιστεύοντας - και δικαίως - πως η πολιτική του βαρύτητα και το κύρος του διεθνώς, αποτελούσε και την εγγύηση για την ομαλότητα. Πράγματι, ο Καραμανλής αποδέχεται το κάλεσμα και ζητάει το ίδιο βράδυ απο τον φίλο του Ζισκάρ Ντ' Εσταίν που ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας, το αεροπλάνο του για να φύγει το γρηγορότερο. Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή του απο το Λαό που τον υποδέχτηκε ως απελευθερωτή, αμέσως μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο και το πρωί της άλλης μέρας σχηματίζει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπο την αρχηγία του και αντιπρόεδρο τον Μαύρο.  Ο Παπανδρέου λυσσομανάει που τον βλέπει να είναι αυτός τελικά ο εκλεκτός κι όχι ο ίδιος, αλλά και πάλι λυποψυχάει να γυρίσει στην Ελλάδα μαζί με τους άλλους πολιτικά διωκόμενους, φοβούμενος και τον...ίσκιο του ακόμη!

Οι συνεργάτες του δυσφορούν βλέποντας τον ...Μεγάλο Αρχηγό να παρακολουθεί απαθής τα γεγονότα και μάλιστα κάποιος απο αυτούς τόλμησε να σηκώσει τη φωνή του λέγοντας: "Τελικά πότε θα έρθει η ώρα σου, περιμένεις να σου στρώσει το χαλί και πάλι ο Καραμανλής;" (Αυτό το αναφέρει η Αμαλία Φλέμιγκ, χωρίς όμως να κατονομάσει ποτέ αυτόν που το ξεστόμισε). Το γεγονός όμως ήταν οτι ο...Μεγάλος Αρχηγός θύμωσε τόσο πολύ, που ο συνεργάτης αυτός μάλλον εξαφανίστηκε απο το προσκήνιο άμεσα. Δεν θα μάθουμε ποτέ ποιός ήταν.

Τελικά, αφού βεβαιώνεται απο την ίδια τη CIA οτι δεν κινδυνεύει η...πολύτιμη ζωή του κι οτι ο  Καραμανλής είχε ήδη "καθαρίσει" τα χουντικά κατάλοιπα, στις 18 Αυγούστου, σχεδόν ένα μήνα  αργότερα, πατάει το πόδι του ξανά στη πατρίδα. Γίνεται δεκτός απο μια μερίδα Κεντρώων ψηφοφόρων που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο να τον αποθεώσουν και αμέσως κατευθύνεται στο Καστρί, στο  σπίτι του πατέρα του. Εκεί στήνει το ορμητήριό του και με συνεργάτες τους Φρόσω Κοκκόλα, Ακη  Τσοχατζόπουλο, Γιάννη Αλευρά, Στάθη Παναγούλη και Σάκη Καράγιωργα τις επόμενες κινήσεις του. Κι ενώ όλοι περίμεναν να αναλάβει την αρχηγία της Ενωσης Κέντρου, διαδεχόμενος τον πατέρα του, αυτός προτιμά να ...αποκυρήξει το παρελθόν με την ίδρυση ενός απόλυτα ριζοσπαστικού κινήματος, εντελώς δημιούργημα δικό του,  που θα τον έφερνε γρήγορα στην εξουσία δημιουργώντας στρατιές οπαδών. Το όνομα του κόμματος βρέθηκε και αποφασίστηκε μέσα σε ένα βράδυ. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Προσέξτε, όχι κόμμα, Κίνημα! Λέξη κλειδί, που οι συνειρμοί που γεννούσε είχαν να κάνουν με αγώνες, δράση και αμφισβήτιση των πάντων! Μια λέξη που ΠΟΤΕ δεν σβήστηκε απο την  ονομασία, ποτέ δεν μετατράπηκε στην αντίστοιχη του "Κόμμα", θυμίζοντας σε όλους το ...αγωνιστικό παράστημα του Αρχηγού... Επικοινωνιακά τρύκ ενος χαρισματικού Απατεώνα...

Ετοιμάζοντας πυρετωδώς τη διακύρηξη των αρχών του κόμματός του, ο Παπανδρέου αποφασίζει την ημέρα που θα ανακοίνωνε την ίδρυση του κόμματος και την εξαγγελία των αρχών του. Και η ημέρα αυτή ήταν η 3η Σεπτεμβρίου του 1974. Αλλο ένα απίστευτα δομημένο επικοινωνιακό τρύκ. Αυτή η βαρύ6γδουπη διακύρηξη, έπρεπε να ταυτίζεται και με μια μεγάλη ημερομηνία, και ποιά θα μπορούσε να ήταν αυτή;
 

Μα ασφαλώς η 3η Σεπτεμβρίου του 1843, ημέρα της επανάστασης του Λαού εναντίον του Οθωνα, Βασιλιά της Ελλάδας, με πρωτεργάτη τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και με σκοπό την απαίτηση Συντάγματος απο τον βασιλέα και τη μετάβαση απο την απόλυτη μοναρχία, στη Συνταγματική Μοναρχία. Και κατ' αυτόν τον τρόπο, η ιδεολογική διακύρηξη του κόμματός του παίρνει μιαν άλλη, πολύ βαρύνουσα σημασία και με φράσεις- κλειδιά, όπως "Λαική Κυριαρχία", "Εθνική Ανεξαρτησία", "Κοινωνική Απελευθέρωση" μετατρέπεται σε κοινωνικό ευαγγέλιο για κάθε κατατρεγμένο, κοινωνικά καταπιεσμένο και προδομένο Ελληνα.  Ο Παπανδρέου κερδίζει κατα κράτος τις εντυπώσεις και εμπνέει τους αγωνιστές της Αντίστασης που είχαν στριμωχτεί όλοι στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία για να τον ακούσουν,  να ενταχθούν μαζί του.

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Απο αυτό
εδώ το σημείο, αρχίζει η απίστευτη Ανοδος ενός Προδότη και απίστευτη Κάθοδος ενός Λαού, που για άλλη μια φορά προδίδεται και ευτελίζεται με τον πιο επαίσχυντο, ελεεινό και βρώμικο τρόπο, απο έναν άνθρωπο που ΠΟΤΕ στη ζωή του δεν εφάρμοσε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ απο όλα αυτά που βαρύγδουπα και ηρωικά διακύρηξε εκείνο το βράδυ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία.
Και όπως θα δούμε στην τρίτη και τελευταία ενότητα, ο Παπανδρέου δεν υπήρξε ΠΟΤΕ στην ουσία ΠΟΛΕΜΙΟΣ των Αμερικανών, αλλά ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥΣ. Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ΛΑΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, αλλά ένας ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ και ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ο ΗΓΕΤΗΣ του ΛΑΟΥ, όπως πολλοί τον θεωρούν, αλλά ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΟΥ.  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΕΣ, ΠΟΛΥ ΠΙΚΡΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ μικρού αναστήματος ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ που ακόμη και ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΚΑΙ ΒΙΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ!

Όλα τα μέρη του αφιερώματος συγκεντρωμένα εδώ:

ΠΗΓΕΣ:
  • Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ, Ανδρέας Παπανδρέου, εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗ, 1978
  • 20ος ΑΙΩΝΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, Κορνήλιος Καστοριάδης, εκδόσεις ΣΠΥΡΙΔΩΝ, 1982
  • ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ, Βασίλης Κεραμάς, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 1988
  • ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, Robert D. Kaplan,εκδόσεις ΟΙΣΤΡΟΣ, 1978
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 28 Φεβρουαρίου 1977
  • Η ΛΙΑΝΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ...ΑΛΛΑΓΗ, Γιώργος Καρατζαφέρης, 1988
  • Η ΥΠΟΘΕΣΗ "ΑΣΠΙΔΑ", Νικηφόρος Μανδηλαράς, φάκελλος υπεράσπισης, πειραματική έκδοση 1978
  • Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Αθανάσιος Στριγάς, εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ, 1985
  • Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ 3ης ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, εκδόσεις ΠΑΣΟΚ, 1975
  • ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ, Αμαλία Φλέμινγκ, 1977
  • ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, 1975
  • ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ, Οριάννα Φαλάτσι, 1979
  • Η ΙΔΡΥΣΗ, Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ΣΤΟ "ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ", Χρήστος Βερναρδάκης, άρθρο, 2004
  • ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ, Αρης Παπάνθιμος,εκδόσεις ΟΡΟΣΗΜΟ, 1988
  • ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Σάκης Καράγιωργας, ομίλία, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, 1974
  • ΑΙΓΑΙΟ, Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, Αθανάσιος Στριγάς, εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ, 1992
  • ΑΠΟ ΤΗ 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, Σάκης Καράγιωργας, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΟΜΙΛΊΑ, 1979
  • ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, Βασίλης Ραφαηλίδης, εκδόσεις ΕΘΝΟΣ,19888
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, "Από το τέλος του Εμφυλίου πολέμου έως την άνοδο της Ένωσης Κέντρου" τόμος ΙΣΤ' εκδόσεις ΑΘΗΝΩΝ
Links


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top