Select Menu


Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών αστροφυσικών και παλαιοντολόγων που παρουσιάστηκε στο περιοδικό New Scientist, η μαζική εξαφάνιση ειδών που συνέβη πριν από 440 εκατομμύρια χρόνια ίσως προκλήθηκε από έκλαμψη ακτίνων γάμμα.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα παράγονται από τεράστια άστρα που πεθαίνουν. Καθώς καταρρέουν και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες, εκπέμπουν από τους πόλους τους ακτινοβολία γάμμα, τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να γίνει αντιληπτή από την άλλη άκρη του Σύμπαντος.

Οι εκλάμψεις αυτές διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα, αλλά θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ακαριαία κάθε μορφή ζωής αν η δέσμη τους στόχευε απευθείας τη Γη από μικρή απόσταση.

Ο Δρ Άντριαν Μέλοτ του Πανεπιστημίου του Κάνσας στο Λόρενς υποστηρίζει ότι μια έκλαμψη ακτίνων γάμμα που παρήχθη μέσα στο γαλαξία μας αφάνισε μέρος της πανίδας του πλανήτη πριν από 440 εκατομμύρια χρόνια και προκάλεσε έντονες κλιματικές αλλαγές που οδήγησαν στην εξαφάνιση ακόμα περισσότερα είδη.

Οι ακτίνες γάμμα θα διασπούσαν μόρια οξυγόνου και αζώτου στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του αζώτου. Το διοξείδιο του αζώτου θα απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα o ουρανός να σκοτεινιάσει, η θερμοκρασία να πέσει δραματικά και ο πλανήτης να περάσει σε μια καταστροφική περίοδο παγετώνων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top