Select Menu


Για τα εξοπλιστικά προγράμματα παραπέμπουν τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. Ποιες είναι οι υποθέσεις που η Siemens είχε εμπλοκή στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα; Δύο είναι οι συμβάσεις. Η μία αφορά το σύστημα επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ και η δεύτερη την εμπλέκει στη προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος υπέγραψε,)τη σύμβαση για το τηλεπικοινωνιακό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων , «Ερμής». Το κομμάτι του έργου που πήρε η Siemens έφτασε τα επτά δισεκατομμύρια δραχμές (τα υπόλοιπα μοιράστηκαν άλλες εταιρείες).

Περίπου την ίδια περίοδο, η Siemens ανέλαβε έργο 27,5 εκ. δολαρίων για την κατασκευή εξειδικευμένων τμημάτων για τα αντιαεροπορικά συστήματα, Patriot.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise που ερευνά για λογαριασμό της Siemens το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων, έδωσε στις ελληνικές αρχές στοιχεία για  «ανοικτές πληρωμές 2%».

Τα στοιχεία δόθηκαν με βάση την κατάθεση ενός εκ των χειριστών των «μαύρων ταμείων», του Wolfgang Rudolph στην εισαγγελία του Μονάχου, στις 12-2-2007. Μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο του Μονάχου, ανέφερε ότι πληρώθηκαν πολιτικοί και από τα δύο μεγάλα κόμματα. για την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ, τα προγράμματα του στρατού Patriot και ΕΡΜΗΣ και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

Το 1999, η Siemens αναλαμβάνει την κατασκευή του συστήματος ΕΡΜΗΣ για τις τηλεπικοινωνίες του στρατού. Στο πλαίσιο αυτό τιμολογεί την εταιρεία Dasa.

Η Dasa πληρώνει στη συνέχεια μια offshore εταιρεία την  Pacific Ocea στη Midland Bank στο Μονακό. Από την τελευταία ο συνεργαζόμενος με τη Siemens μεσάζων φέρεται να πληρώνει δύο πολιτικούς της τότε αντιπολίτευσης ΝΔ  και τρεις του ΠΑΣΟΚ (δύο πολιτικοί και ένας υπηρεσιακός παράγων).

Τον Ιούνιο του 2010 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος για το σκέλος της υπόθεσης της Siemens  που αφορά το πρόγραμμα «Ερμής» του Ελληνικού Στρατού.
Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού. Και τα δύο στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το 1999 ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία EAB, η φάση 2 του προγράμματος «Ερμής», κόστους πάνω από 300 εκατ. ευρώ με σχεδιαστή και υποκατασκευαστή τη Siemens. Το πρόγραμμα, σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες του Στρατού.
 Το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2006, κάτι που δεν έχει συμβεί.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top